avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preluare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preluare

Personalul de la o institutie publica desfiintata a fost preluat de catre o alta institutie tot publica.
Ni s-a comunicat de noua institutie ca cei care nu corespund vor fi concediati fara a li se face mai intai transferul, nici acte aditionale la contractul individual de munca pe care il aveam de la institutia desfiintata. Decizia de concediere va fi facuta pe vechiul contract individual de munca al institutiei desfiintate din anul 2005.
E normal asa ceva? Preluarea nu inseamna si transfer automat?
Nu trebuie mai intai sa fim transferati cu contract individual de munca/act aditional si apoi sa fim concediati daca e necesar? Cum poate sa ne concedieze daca inca nu apartinem ca salariati la aceasta institutie?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile domniilor voastre.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 18 Iunie 2012
1. Daca ati fost preluati , asa semnifica faptul ca a avut loc un transfer, potrivit Legii nr.67/2006 ... in acest sens, drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.

2. Dupa ce ati fost preluati , noul angajator poate decide concedierea unor salariati daca considera ca este necesar sa faca acest lucru.
D-le Freeelis,
Preluarea inseamna transfer cum ati spus.
Insa noul angajator are voie sa concedieze din personalul institutiei desfiintate fara a le intocmi un contract nou sau un act aditional?
Pentru ca nu este in regula sa fi concediat de o institutie cesionara caruia nu i-ai fost salariata vreodata fara acte noi.
Cum am spus mai sus, decizia de concediere va fi facuta pe vechiul contract individual de munca al institutiei desfiintate din anul 2005.
Practic unii din noi vor fi concediati de o institutie careia nu i-am apartinut vreodata.
E normal asa?

In acest caz, nu este nevoie de incheierea unui nou c.i.m... asa cum am mai spus , drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.

Protectia drepturilor salariatilor, instituita de art. 173 alin. (2) din Codul muncii se refera la faptul ca, în urma transferului, angajatorul cesionar va fi tinut de toate obligatiile angajatorului cedent, fata de salariatii transferati, potrivit contractelor colective şi individuale de munca.
Transferul de la cedent la cesionar a drepturilor şi obligatiilor decurgand dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, se realizeaza automat, prin faptul transferului, fara a mai fi necesara încheierea altor acte juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurare post adela_s adela_s Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie: institutia la care lucrez urmeaza sa se desfiinteze ca urmare a legii reorganizarii agentiilor si ... (vezi toată discuția)
Plata salarii restante de catre noul actionar EllieM EllieM Buna seara. Am preluat o societate in urma cu o luna prin cedare. Societatea avea un angajat caruia ii platise darile la stat la zi, dar nu ii platise salariu ... (vezi toată discuția)
Novatie cim? C_CRISTINA C_CRISTINA Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)