avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restructurare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restructurare post

Buna ziua!

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: institutia la care lucrez urmeaza sa se desfiinteze ca urmare a legii reorganizarii agentiilor si institutiilor, si sa se uneasca cu o alta, schimbandu-si denumirea si regimul de finantare. eu am anuntat institutia ca sunt gravida cu adresa scrisa si inregistrata...deci angajatorul actual a luat la cunostinta despre faptul ca sunt insarcinata. Intrebarea mea este: in cazul unor restructurari sub noua titulatura - deci dupa ce se va face unificarea celor doua institutii, ma aflu in pericolul de a ma afla pe "lista neagra"
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:07, 11 Noiembrie 2009
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
2. Parerea mea este ca situatia unitatiidvs. nu se incadreaza in art.60(2) din Codul muncii si deci nu puteti fi concediata (nu e nici reorganizare judiciara nici faliment).
Imi cer scuze pentru insitenta, revin cu o precizare copy/paste din legea reorganizarii, care prevede in cazul nostru "Desfiinţare, ca urmare acomasării prin fuziune". Nu presupune asta reorganizare juridica?
In cazul dvs. se aplica, mai bine, urmatoarele prevederi din Codul muncii:

Protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului
intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia


Art. 169. - (1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.
Art. 170. - Cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.
Codul Muncii-Art. 60. - (1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă: c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Art. 169. - (1) Salariaţii beneficiază de protecţia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia către un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.
Art. 170. - Cedentul şi cesionarul au obligaţia de a informa şi de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor cu privire la implicaţiile juridice, economice şi sociale asupra salariaţilor, decurgând din transferul dreptului de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia angajatilor in cazul transferului de intreprindere crysenc crysenc Buna ziua, am si eu o intrebare si va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat. la societatea la care lucrez va opera un transfer de intreprindere ... (vezi toată discuția)
Concediu de ingrijire la firma care se vinde yna75 yna75 sunt in concediu de ingrijire la o firma care se vinde.Ce se intampla cu cartea mea de munca?Precizez ca firma este sucursala. multumesc pentru raspuns (vezi toată discuția)
Preluat de alta firma in timpul concediului medical gluten gluten Societatea unde lucrez,o preea o alta firma .Eu sunt in concediu medical (am suferit un AVC ) .Am inteles ca tot personalul o sa treaca pe somaj...Eu am toata ... (vezi toată discuția)