avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrebare !
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrebare !

Buna ziua !
Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care locuieste in mediul rural,are 67 de ani,necasatorita,nu beneficiaza de absolut nici un venit si,mai mult,sufera de un handicap[este aproape lipsita de vedere],poate beneficia de vreun ajutor social sau pensie de handicap ?
Daca raspunsul este afirmativ,va rog sa-mi spuneti care varianta e mai avantajoasa si ce demersuri,acte,sunt necesare pentru a o putea ajuta ?

Va multumesc anticipat si va doresc o zi frumoasa !
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 14:20, 17 Iunie 2012
Lg 461/2001 privind venitul minim garantat:
Art.9
(1) Ajutorul social, in conditiile prezentei legi, se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere, insotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile membrilor acesteia.
(2) Existenta oricaror alte venituri decat cele care pot fi dovedite cu acte se mentioneaza in declaratia pe propria raspundere a persoanei care solicita ajutorul social.
(3) Cererea si declaratia pe propria raspundere, prevazute la alin. (1), se semneaza si se inainteaza de catre reprezentantul familiei.

Art. 10
(1) Cererea de acordare a ajutorului social si declaratia pe propria rspundere se inregistreaza la primarul localitatii in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta titularul.

Art. 11
(1) Cererea de acordare a ajutorului social se solutioneaza in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii.
(2) In vederea verificarii indeplinirii de catre solicitant a conditiilor de acordare a ajutorului social, primarul dispune in mod obligatoriu efectuarea anchetei sociale, in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii

Art. 12
(1) Stabilirea dreptului la ajutorul social si a cuantumului acestuia se face prin dispozitie scrisa a primarului.
(2) In termen de maximum 10 zile lucratoare de la efectuarea anchetei sociale, primarul are obligatia sa emita dispozitia de acordare sau de respingere a cererii privind ajutorul social.
(3) Dispozitia primarului se comunica titularului ajutorului social, in termen de maximum 5 zile de la data emiterii.
(4) Dreptul la ajutorul social se acorda incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii.
Daca sufera de handicap de vedere,va trebui sa mearga la un control oftalmolog,apoi sa mearga la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap,mai precis la D.G.A.S.P.C. si cei din comisie vor vedea diagnosticul pus de oftalmolog si daca se incadreaza in handicap dupa legea 448/2006 va beneficia de cateva facilitati. Dupa cele spuse am impresia ca se va integra in handicap mediu sau handicap accentuat. Ramane de vazut ce vor spune comisia de la D.G.A.S.P.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alte venituri pentru o persoana incadrata in grad de handicap geogel.iordan geogel.iordan Buna ziua. Numele meu este IORDAN GEORGEL am un var care este bolnav psihic (epilepsie intarziere mintala severa), am si eu o intrebare pentru ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru obtinerea ajutorului social alina_hasegan alina_hasegan Buna seara Care sunt conditiile, de ce acte am nevoie pt abtinerea unui ajutor social si carei institutii trebuie sa ma adresez in vederea obtinerii ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa reusescsa o scot pe mama la pensie? dorobantu lorena dorobantu lorena Tatal meu a decedat acum 7 ani, atunci cand a murit avea pensie de boala. Din septembrie mama nu mai are de munca si ii este foarte greu, acum are varsta de ... (vezi toată discuția)