avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cum pot sa reusescsa o scot pe mama la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cum pot sa reusescsa o scot pe mama la pensie?

Tatal meu a decedat acum 7 ani, atunci cand a murit avea pensie de boala. Din septembrie mama nu mai are de munca si ii este foarte greu, acum are varsta de pensionare anticipata dar, ii mai trebui 7 luni de munca . Ce trebui sa fac ca mama sa poata beneficia de vreun venit?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:26, 30 Ianuarie 2010
Nu a-ti precizat varsta mamei dvs si perioada de stagiu de cotizare.
Incercati cu documentele pe care le detineti sa va adresati oficiului de pensii responsabil
1. Pentru a completa cele 7 luni de cotizare care ii lipsesc poate incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii pe acest termen de 7 luni.
2. Contractul se poate incheia pe orice suma de venit asigurat (nu exista un minim) si va plati o contributie lunara de 31,3% din venitul asigurat.
Mama dvs. ar putea beneficia de ajutor social, daca indeplineste conditiile. Actul normativ care reglementeaza acordarea ajutorului social este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Voi posta articolele 4, 9, 10 si 11 din aceasta.
Va dau si un link, dar legea nu este actualizata:
[ link extern ]

ART. 4
Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:
a) 125 lei pentru persoana singură;
b) 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
c) 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
d) 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
e) 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
f) câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi.
ART. 9
(1) Ajutorul social, în condiţiile prezentei legi, se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia.
(2) Existenţa oricăror alte venituri decât cele care pot fi dovedite cu acte se menţionează în declaraţia pe propria răspundere a persoanei care solicită ajutorul social.
(3) Cererea şi declaraţia pe propria răspundere, prevăzute la alin. (1), se semnează şi se înaintează de către reprezentantul familiei.
(4) Reprezentantul familiei poate fi, după caz, unul dintre membrii familiei care are capacitate deplină de exerciţiu ori, în cazurile prevăzute de lege, tutorele sau curatorul persoanei îndreptăţite.
(5) În situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), reprezentantul familiei este persoana care asigură creşterea şi îngrijirea copiilor, dacă aceasta are capacitate deplină de exerciţiu sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia.
(6) Titularul ajutorului social este reprezentantul familiei, iar beneficiarul ajutorului social este familia.
ART. 10
(1) Cererea de acordare a ajutorului social şi declaraţia pe propria rspundere se înregistrează la primarul localităţii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa titularul.
(2) În cazul cetăţenilor străini sau apatrizi, documentele prevăzute la alin. (1) se depun la primarul localităţii în a cărei rază teritorială aceştia îşi au reşedinţa sau, după caz, domiciliul.
(3) În cazul persoanelor prevăzute la art. 3 alin. (2), cererea se înregistrează la primarul localităţii sau, după caz, al sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială trăiesc acestea.
(4) Cererea şi declaraţia pe propria răspundere se întocmesc potrivit modelului prevăzut în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 11
(1) Cererea de acordare a ajutorului social se soluţionează în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării.
(2) În vederea verificării îndeplinirii de către solicitant a condiţiilor de acordare a ajutorului social, primarul dispune în mod obligatoriu efectuarea anchetei sociale, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
(3) Ancheta socială se efectuează de personalul serviciului public de asistenţă socială din subordinea consiliului local sau, după caz, de persoanele cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale din aparatul propriu de specialitate al primarului.
(4) Ancheta socială se întocmeşte potrivit modelului aprobat prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi şi constituie probă legală pentru instanţele judecătoreşti, în legătură cu deschiderea dreptului sau respingerea cererii.
(5) Răspunderea asupra conţinutului anchetei sociale revine şi persoanelor care au efectuat şi au semnat ancheta socială.
(6) În cazul în care solicitantul refuză să furnizeze informaţiile necesare pentru întocmirea anchetei sociale, se consideră că familia acestuia nu îndeplineşte condiţiile de acordare a ajutorului social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor social Adrian Nemteanu Adrian Nemteanu Buna seara, O familie compusa din 4 persoane 2 adulti+2 copii minori cu un venit de 880 ron reprezentand ICC-600 RON+ 80 RON ALOCATIILE COPIILOR,poate ... (vezi toată discuția)
Dupa concediu crestere copil csillacsordas csillacsordas Buna seara! Am o fata de 19 ani, este eleva in clasa a XI. Are un baietel care implineste 2 ani in 4 martie si ingrijeste singura. Pana acuma a primit ... (vezi toată discuția)
Ajutor social - familie monoparentala dezdemona_dezy dezdemona_dezy Buna seara. am si eu o intrebare. am 442 ani nu am nici un venit nu am servici am o fetita de 2 ani si 2 luni in intretinere .nu am gasit de munca motivatia ... (vezi toată discuția)