avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt Calificat.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt Calificat.

Buna,as vrea sa deschid un subiect destul de des dezbatut,si anume furt calificat,aseara am intrat in contradictoriu cu un prieten,care mi-a spus ca defapt,cel care ''sta de 6 sase'' i-a mai mult ca cel ce fura.si as vrea sa aflu opinia voastra,sau defapt adevarul in chestia asta,multumesc..
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:31, 18 Iunie 2012
Cel care stă de şase este complice la infracţiune şi legea prevede o pedeapsă egală ca cea pentru autor şi pentru participant, fie complice sau instigator. Doar că se va ţine cont, la individualizarea judiciară a pedepsei, de contribuţia efectiv avută la activitatea infracţională, cât şi de toate circumstanţele, atât cele personale cât şi de cele cu privire la fapă-circumstanţe reale.
Astfel că nu este exclus , totuşi să primească o pedeapsă diferenţiată , fie chiar şi mai mare decât autorul.


Art. 26- Complicele:

Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită.


Art. 27 Cod penal:- Pedeapsa în caz de participaţie:

Instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu intenţie se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se ţine seama de contribuţia fiecăruia la săvârşirea infracţiunii, precum şi de dispoziţiile art. 72.
Poate primi o pedeapsa mai mare decat autorul daca - de exemplu - este recidivist, ori nu isi recunoaste fapta.
Invers, pedeapsa pentru complice poate fi mai mica daca este la prima abatere penala, daca recunoaste, daca este un individ integrat in societate, muncitor etc.
Prin urmare, nu exista un raspuns clar, matematic la aceasta problema, depinde de circumstantele faptei si ale autorilor.

Asadar, amandoi ati avut dreptate.:D
mam gandit si eu la chestia asta :) dar eu ma chinuiam la orele diminetii sa ii explic amicului meu ca nu exista lege care sa spuna clar : Complicele i-a mai mult ca faptuitorul. depinde de circumstante.multumesc de raspunsuri
In lege nu exista aceasta stipulare/prevedere expresa , dar in conditiile artate mai sus , exista posibilitatea ca si complicele sa ia o pedeapsa mai mare , astfel cu vi s-a aratat de catre distinsii colegi(fapta comisa in perioada de incercare , daca are cazie judiciar , raportat la faptele comise anterior , la personalitatea inculpatului si la fapta pentru care este dedus judecatii , etc.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instigare???complicitate?? dia2120 dia2120 ce este mai grav :instigarea sau complicitatea ???? cum se poate dovedi instigarea??? e de ajuns declaratia (mincinoasa) a faptuitorului???:sorry: (vezi toată discuția)
În noul cod penal vor mai fi aceste infractiuni? danad1nu danad1nu Asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani se mai gasesc in noul cod penal? (vezi toată discuția)
Bună ziua, am și eu o întrebare, complicitatea viol intră ... sudituemil sudituemil Bună ziua, am și eu o întrebare, Complicitatea viol intră sub incidența legi 118 pe 2019 pentru care sunt chemat la secția de politie Vă mulțumesc (vezi toată discuția)