avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare somatie de plata prejudiciu RATB
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare somatie de plata prejudiciu RATB

Am fost somat de RATB sa platesc prejudiciul produs pt parcarea autoturismului prop.pers. pe linia de troleibuze. Autoturismul a fost mutat 5 metri mai departe pentru a permite troleibuzelor sa ia curba. Politia nu a intocmit nici un proces verbal(rezulta din adresa Brigazii rutiere prin care le transmite celor de la RATB numele si adresa proprietarului autoturismului si specifica faptul ca nu s-a intocmit proces-verbal de contraventie). As vrea sa contest somatia intrucat neemiterea de catre Politia Rutiera a vreunui Proces verbal de contraventie inseamna ca nu a fost nici o contraventie , autoturismul a fost parcat regulamentar si deci nu a fost cauzat nici un prejudiciu din cauza autoturismului meu. Am vreo sansa de reusita? Ce ar trebui sa fac ?
Mentionez ca RATB nu mi-a trimis nici un proces verbal sau factura privind suma solicitata , ci doar o nota de calcul si un deviz post calcul emise de RATB. Devizul post calcul cuprinde cheltuielile de remorcare si a fost intocmit conf.Hot.Cons.de Administratie RATB din data de 28.07.2011 (probabil prin care se stabilesc tarifele de remorcare pe ora si kilometru).Nota de calcul cuprinde calculul pierderilor provocate de stationarea troleibuzelor.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:54, 20 Iunie 2012
TBBT a scris:

Autoturismul a fost mutat 5 metri mai departe pentru a permite troleibuzelor sa ia curba. Politia nu a intocmit nici un proces verbal(rezulta din adresa Brigazii rutiere prin care le transmite celor de la RATB numele si adresa proprietarului autoturismului si specifica faptul ca nu s-a intocmit proces-verbal de contraventie). As vrea sa contest somatia intrucat neemiterea de catre Politia Rutiera a vreunui Proces verbal de contraventie inseamna ca nu a fost nici o contraventie , autoturismul a fost parcat regulamentar si deci nu a fost cauzat nici un prejudiciu din cauza autoturismului meu.


intrebarile care se pun ar fi: "cine a mutat autovehiculul ?" si "cum a fost autovehiculul?"

RATB-ul nu va putea trimite o somatie decat in baza unui temei legal si a unor dovezi prin care sa demonstreze ca ati cauzat un prejudiciu prin stationarea autovehicului pe calea de rulare a mijloacelor de transport in comun.

HG1391 prevede:
Art. 142. – Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
d) în curbe si în alte locuri cu vizibilitate redusa sub 50 m;
Art. 143. – Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor:
a) în toate cazurile în care este interzisa oprirea voluntara;

daca brigada de politie rutiera a specificat ca nu a fost intocmit un proces verbal este posibil ca acesta sa fi fost intocmit de politia locala care ar trebui sa va trimita procesul verbal in termen de 30 de zile de la data intocmirii. daca nu il trimite in acest termen, procesul verbal devine nul.

in primul rand trebuie sa va raspundeti la cele 2 intrebari de mai sus: cine si cum a mutat autovehiculul. a fost impins de troleibuzistii RATB, de oamenii de pe strada, etc.? exista fotografii?

in ce sector s-a petrecut evenimentul? in sectoarele 2, 4 si 6 masina ar fi fost ridicata fara remuscari de catre firmele de ridicari cu ajutorul politiei locale.

Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
cyan, moderator
Autovehiculul a fost mutat de remorcherul nr.30 (se pare ca apartine RATB) , temeiul legal de intocmire a devizului este Hotararea Cons.de Adm. a RATB (spun ei). Evenimentul s-a produs in sect.6 , dar masina nu mi-a fost ridicata pt.ca s-a intamplat inainte de alegeri si in aceasta perioada Poteras nu a mai ridicat masini.
Proces verbal emis de Politia Locala nu mi-a venit (au trecut 4 luni).
Va multumesc pentru ajutor.

P.S.: Nu stiu daca s-au facut poze sau daca s-au facut , nu stiu daca aparatul de fotografiat era omologat, autorizat, verificat, etc.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
devizul trebuia insotit de un proces verbal de constatare intocmit de catre politia rutiera sau locala daca a fost constatata o incalcare a regulilor de circulatie.
populatia nu are de unde cunoaste hotararile consiliilor de administratie ale tuturor autoritatilor publice sau societatilor comerciale decat daca hotararile respective sunt publice. daca o autoritate publica este prejudiciata aceasta trebuie sa solicite recuperarea prejudiciului respectiv bazandu-se pe o lege, og, oug, hg si nu in baza unor hotarari interne.
RATB-ul trebuia sa solicite un echipaj al politiei rutiere sau al politiei locale care sa intocmeasca procesul verbal de constatare si care sa ia masurile necesare ptr reluarea traficului.
conform legislatiei rutiere nu puteti contesta decat un proces verbal de constatare a unei contraventii rutiere intocmit de catre un agent constatator.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare autovehicul, buna ziua, am urmatoarea speta: in data de 18.02.2023 - ora 20:40 ... shumifree shumifree Buna ziua, am urmatoarea speta: In data de 18.02.2023 - ora 20:40 mi-a fost ridicata masina de pe aleea Dragos Mladinovici, fiind parcata la mai putin de 25 ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal contraventie - parcare neregulamentare pe trotuar florentincristea florentincristea salut in ziua de 28.09.2012 in jurul orelor 9 am parcat masina in sectorul 1 bucuresti pe strada mexic in dreptul cladirii cu nr 3 pe traotuar. in jurul ... (vezi toată discuția)
Circulatie pe drumurile publice gabi_romanul1969 gabi_romanul1969 Mi s-a ridicat autovehiculul dintr-o zona in care exista indicatorul oprirea interzisa pentru a -mi imbarca sotia dintr-un magazin apropiat .Am stationat la ... (vezi toată discuția)