avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarare care a tina loc de act autentic de contract ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarare care a tina loc de act autentic de contract de vanzare-cumparare

Buna ziua,
Am o problema legata de locuinta bunicilor mei.
Este vorba de o proprietate din sectorul 5,care a fost mostenita de mama mea fiind singura la parinti.Dansa nu a facut succesiune pentru a intra in posesia mostenirii,acum este decedata(ambii parinti sunt decedati).
Eu mai am doi frati,cel mic care locuia cu mama in apartamentul parintilor ne a actionat in instanta pe mine si pe fratele mai mare; are o foaie care se presupune ca ar fii scrisa de mama,in care ii vinde casa bunicilor pentru o suma de bani,si este semnata de doi martori.Este pur si simplu o foaie scrisa asa,nu la notar sau in alta parte,si cu toate astea a fost acceptata in instanta.
Am incercat sa rezolv problema,am angajat un avocat,numai ca procesul dureaza foarte mult,iar avocatul imi cerea mereu bani,fara sa mi dea prea multe detalii despre ceea ce se intampla,asa ca am renuntat(acest avocat l am intalnit in tribunal,cand am fost citat,m a vazut dezorientat si m a intrebat daca ma poate ajuta cu ceva,asa a inceput colaborarea noastra).
Oare va reusi sa castige fratele meu?Sa obtina acest act de autentificare si sa devina propietar?
Tin sa precizez ca eu am o varsta inaintata si posibilitatile mele financiare sunt limitate.Fratele cel mic a ramas si cu apartamentul parintilor(eu si celalt frate avem cate 1/8 din apartament,dar nici pe aia nu am cum sa i cer din cauza situatiei financiare).
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si daca ma puteti ajuta cu un sfat.
daca va aparati cum trebuie nu o sa castige. trebuie sa va opuneti acelei hartii, sa va faceti probe. actiunea este destul de complexa. cum sa va aparati nu va poate spune decat un avocat dupa ce vede documentele
Buna ziua,
in principiu, daca nu se face dovada ca inscrisul sub semnatura privata este fals, si, prin audierea celor doi martori semnatari, se stabileste ca vanzarea imobilului de catre mama dumneavoastra a fost dorinta sa, in aceasta situatie, judecatorul poate pronunta o sentinta in favoarea fratelui dumneavoastra.
Totusi, trebuie tinut cont de rezerva succesorala, care este gaantata prin lege fiecarui mostenitor legal si care este de jumatate din cotitatea legala care i s-ar fi cuvenit in lipsa unor liberalitati ori dezmosteniri - art. 1086-1099 noul Cod Civil. Daca, in timpul vietii, parintii dumneavoastra v-au cedat proprietatea unor alte imobile decat cel aflat in litigiu si au considerat ca rezerva succesorala a fost acoperita, sansele de succes ale fratelui care v-a chemat in judecata cresc (bine-nteles, in masura dovedirii acestor sustineri).
Dupa cum spuneam mai devreme,situatia financiara nu mi permite sa platesc un avocat,nici nu are cine sa mi recomande un avocat care intr-adevar sa ma ajute...avocatului meu i am dat deja 15mil si tot imi cerea...fara alte detalii,sa aducem probe nici nu a zis...
Cum e vorba aia: "La omul sarac nici boii nu trag...":(
Mostenire nu avem decat imobilul din sector 5(al parintilor mamei),si apartamentul parintilor nostrii.
Apartamentul i a ramas lui,si casa din sector 5 trebuia impartita la toti 3 fratii.Dar nelamurirea mea cea mai mare este cum se poate ca mama sa vanda o casa in posesia careia nu a intrat,nu a facut succesiunea.
Atat eu cat si fratele cel mai mare nu am primit nimic in afara de cei 1/8 din apartament.
Acea foaie nu este un testament ci ar fi un act de vanzare-cumparare care nu e valabil decat in forma autentica.Are importanta si data intocmirii. Daca e mai vechi de 3 ani, actiunea reclamantului e prescrisa.Pentru scutire de taxe puteti formula o cerere de ajutorpublic judiciar. Scutire in totalitate pentru venit net pana in 400 ron si jumatate pentru venit lunar net de 600 ron. Vi se poate asigura si asistenta juridica daca indepliniti conditiile.

Alte discuții în legătură

Calculul liberalităților excesive pentru un contract de donație Alex_100 Alex_100 Vă rog să-mi confirmați dacă calculul de mai jos este corect. Să presupunem că un defunct deținea un apartament în valoare de 80.000 EUR, o ... (vezi toată discuția)
Succesiune zsozso13 zsozso13 Buna ziua, Dupa decesul parintilor mei am inceput succesiunea pentru averea lor. Suntem 2 frati, conform legii toata averea parintilor se va impartii in doi. ... (vezi toată discuția)
Donatie! psilemangalia psilemangalia Dupä cum am änteles o\\"Donatie\\"poate fi atacatä än instantä?Dupä cät timp?Sau jocä un rol:factori de timp cänd donatie a fost fäcutä? (vezi toată discuția)