Buna ziua, Dupa decesul parintilor mei am inceput succesiunea pentru averea lor. Suntem 2 frati, conform legii toata averea parintilor se va impartii in doi. In urma cu 14 ani mama a lasat mostenire fratelui meu casa bunicii mele printr-un act de donatie imobil care acuma nu poate fi subiect de succesiune. Intrebarea mea este daca acest act de contract de donatie , incheiat la un notar public, poate fi anulat intr-un fel sau altul, iar in cazul atacarii in instanta al acestui act ce sanse de castigare a procesului exista? Acest act de donatie trebuie contestat inainte de a face succesiunea sau poate fi subiect de discutie si dupa aceasta perioada?
1. mama nu putea lasa mostenire nimic acum 14 ani deoarece traia.
2. mostenirea nu se "lasa" prin donatie ci, eventual, prin testament
3. mama a donat un bun unuia dintre copiii ei; nimic neobisnuit in asta cata vreme mai avea si alte bunuri si nu a incalcat rezerva succesorala a celuilalt copil
Art. 1088
Întinderea rezervei succesorale
Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.
In cazul dvs., 1/2 din 1/2 = 1/4. Faceti calculul si vedeti daca e depasita sau nu.
4. in timpul vietii oamenii fac ce vor cu bunurile lor, fie ca va place, fie ca nu
5. Tatal a decedat inainte sau dupa mama, admitand ca mai erau casatoriti?
Buna seara,
Daca acea donatie a fost incheiata fara obligatia de report atunci cel ce a primit-o nu este obligat sa o reporteze in masa partajaila.
Partajul se poate dezbate, daca va intelegeti, la notar. In cazul in care nu va intelegeti va puteti adresa instantei solicitand reportarea.
Dacă donația s-a făcut fără scutire de raport, fratele este obligat sa declare acea donație la succesiune. Întrebați notarul pt a va lamuri sau dacă dețineți contractul de donație cereți o consultație unui avocat.