avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua, Dupa decesul parintilor mei am inceput succesiunea pentru averea lor. Suntem 2 frati, conform legii toata averea parintilor se va impartii in doi. In urma cu 14 ani mama a lasat mostenire fratelui meu casa bunicii mele printr-un act de donatie imobil care acuma nu poate fi subiect de succesiune. Intrebarea mea este daca acest act de contract de donatie , incheiat la un notar public, poate fi anulat intr-un fel sau altul, iar in cazul atacarii in instanta al acestui act ce sanse de castigare a procesului exista? Acest act de donatie trebuie contestat inainte de a face succesiunea sau poate fi subiect de discutie si dupa aceasta perioada?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:14, 7 Iunie 2017
1. mama nu putea lasa mostenire nimic acum 14 ani deoarece traia.
2. mostenirea nu se "lasa" prin donatie ci, eventual, prin testament
3. mama a donat un bun unuia dintre copiii ei; nimic neobisnuit in asta cata vreme mai avea si alte bunuri si nu a incalcat rezerva succesorala a celuilalt copil
Art. 1088
Întinderea rezervei succesorale
Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.
In cazul dvs., 1/2 din 1/2 = 1/4. Faceti calculul si vedeti daca e depasita sau nu.
4. in timpul vietii oamenii fac ce vor cu bunurile lor, fie ca va place, fie ca nu
5. Tatal a decedat inainte sau dupa mama, admitand ca mai erau casatoriti?
Buna seara,
Daca acea donatie a fost incheiata fara obligatia de report atunci cel ce a primit-o nu este obligat sa o reporteze in masa partajaila.
Partajul se poate dezbate, daca va intelegeti, la notar. In cazul in care nu va intelegeti va puteti adresa instantei solicitand reportarea.
Dacă donația s-a făcut fără scutire de raport, fratele este obligat sa declare acea donație la succesiune. Întrebați notarul pt a va lamuri sau dacă dețineți contractul de donație cereți o consultație unui avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie! psilemangalia psilemangalia Dupä cum am änteles o\\"Donatie\\"poate fi atacatä än instantä?Dupä cät timp?Sau jocä un rol:factori de timp cänd donatie a fost fäcutä? (vezi toată discuția)
Bună ziua!dacă în contractul de donatie este precizat doar ... DeeRox DeeRox Bună ziua!Dacă în contractul de donatie este precizat doar -ART 1088 cod civil ,privind intinderea masei sucesorale a mostenitorilor)înseamnă că donatia ... (vezi toată discuția)
Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)