Este vorba despre infractiunea de evaziune fiscala , in sensul prevazut de art,9 lit.c din Lg.nr.14/2005 astfel cum rezulta din textul de mai jos :
Art. 9 din Legea nr. 241/2005
(1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indepliÂnirea obligatiilor fiscale:
.....................................................................................................................................
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori eviÂdentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscriÂsuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de proÂcedura penala.
aflata in concursul prev. de art.33 lit.a c.pen cu infractiunile de fals intelectual(art.289 c.pen) si uz de fals(art.291 c.pen) , pentru prima infractiune pedeapsa fiind de la 6 luni la 5 ani , iar pentru uzul de fals , pedeapsa este de la 3 luni la 2 ani inchisoare sau amenda.
Problema laturii civile , se va solutiona in masura in care se va putea face dovada restituirii in totalitate sau in parte a sumelor care au facut obiectul unui eventual prejudiciu.
In astfel de situatii se aplica pedeapsa cea mai mare si eventual , in functie de incadrarea de drept , starea de fapt si de atitudinea dvs in fazele de urmarire penala si de cercetare judecatoreasca , se poate aplica un spor de pedeapsa , conform art.34 lit.a c.pen..
Recomandabila ar fi recunoasterea faptelor in faza de urmarire penala sau/si in cea de cercetare judecatoreasca , pentru a putea beneficia de o reducere cu 1/3 a limitelor pedepsei , conf.art.320 ind.1 c.pr.pen..
Recomandabila este angajrea unui avocat , impreuna cu care sa stabiliti o tactica de aparare care sa fie de natura de a minimaliza consecintele juridice ale faptelor.
Este indicat sa dati toate declaratiile in prezenta avocatului dvs.