avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inregistrarea minorului in italia
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inregistrarea minorului in italia

buna ziua eu ma numesc madalina si am 24 de ani stau impreuna cu un baiat albanez de 4 ani.
anul acesta in martie am nascut un baiatel,care acuma are 3 luni..intrebarea mea este:ce acte imi trebuie ca sa il fac cetatean roman pe copil,dat fiind faptul ca tatal sau e albanez si dupa cum bine stiti albania nu e in u.e.
a-si avea o alta intrebare,daca tatal copilului la inregistrat la ambasada albaniei ,nu imi complica treburile mie???p.s.noi nu suntem casatoriti.
in primul rand va multumesc frumos pentru raspuns!!copilul e nascut in italia la roma,va rog sa ma credeti ca cu chestiile astea birocratice nu prea le inteleg:sorry:
certificatul de nastere,tradus in romana,dar unde la ambasada trebuieste tradus?
c.i. a mea si gata asat-i tot? cer scuze inca odata dar asi vrea sa reusesc sa il fac aici sa nu fie nevoie sa plec in romania...
Certificatul il puteti traduce in tara; cand veniti mergeti la un notariat, acolo veti fi indrumata catre un traducator autorizat care va face traducerea, apoi notarul o va legaliza si autentifica.

Sa nu omiteti apostilarea certificatului italian, despre care v-a scris Justitiarul711: se obtine de la Ufficio Legalizazzioni din cadrul Prefecturii de rezidenţă.

Mai aveti nevoie de cartea dvs. de identitate si de certificatului dvs. de nastere (+ copii dupa ele), cum vi s-a spus.

In concluzie, principala dvs. grija trebuie sa fie sa aveti apostilat certificatul (extrasul) de nastere italian la Prefectura de rezidenta.

Daca vreti sa faceti inscrierea in Italia, la consulatul Romaniei, aveti aici lista actelor si procedura:
[ link extern ]
Scuze!!!

Justitarul711 a scris


D.ra, Madalina,conf.Legii 119/1996 aveti termen 6 luni pentru a solicita autoritatilor romane transcrierea certificatului de nastere a copilului. Nu ati mentionat tara in care ati nascut. Banuiesc ca e Albania. Copilul dvs. este cetatean roman prin simplul fapt ca este nascut de dvs. Transcrierea cerificatului o puteti solicita la ambasada, consulatul Romaniei din tara unde aveti resedinta ori la primaria de la domiciliul dvs. din Romania. Nu aveti nevoie de sotul dvs.pentru a solicita transcrierea ci de certificatul in original eliberat de autoritatile straine, apostilat, traducerea acestuia autentificata, copie certif.de nastere si actul de identitate. Declaratiile le veti face dvs. De asemenea puteti imputernici pe o terta persoana care sa va solicite aceasta transriere in tara. Imputernicirea se face la ambasada, consulat ori notar cu apostila de la Haga.Daca optati pentru imputernicire trebuie sa aveti in vedere sa mentionati in imputernicite faptul ca nu ati mai solicitat transcrierea sau inscrierea certificatului si domiciliul copilului. Nu este nici o problema ca tatal copilului a solicitat transcrierea la ambasada Albaniei intrucat copilul este cetatean albanez pe linie paterna. Este perfect legal.


Vad ca mesajul meu a fost sters desi eu am facut practic inregistrari ale minorilor nascuti in alte tari iar in PRACTICA este nevoie inclusiv de acordul tatalui (in forma autentica)
AmaliaMorlova01 a scris:

Vad ca mesajul meu a fost sters desi eu am facut practic inregistrari ale minorilor nascuti in alte tari iar in PRACTICA este nevoie inclusiv de acordul tatalui (in forma autentica)


Este nevoie de acordul tatalui cand acesta este cetatean roman. In schimb daca este cetatean strain este de ajuns declaratia cetateanului roman cu privire la solicitarea transcrierii, domiciliu, ori nume. Art.74 alin1 lit.b din HG 64/2011.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Certificat nastere aurisa aurisa am un baietel de 4 ani nascut in italia recunoscut de tata,dar nu suntem casatoriti ,cum ii pot face certificat romoan daca tatal la abandonat? (vezi toată discuția)
Imi pot face singura buletin? Sabina5c Sabina5c Părinții sunt plecați în Italia. Îmi pot face singură buletinul? (vezi toată discuția)
Cetatenia romana nikkkoleta nikkkoleta salve! sunt mamica unei fetite in varsta de 3 saptamani, eu sunt cetatean roman dar traiesc si muncesc in Italia unde am nascut si fetita. Tatal ei este ... (vezi toată discuția)