avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere in timpul concediului de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere in timpul concediului de maternitate

am o problema delicata: am lucrat cu acte in regula pe o perioda de 2 ani la o firma .incepand din 17.12.2010 pana in 11.06.2012 in acest timp am nascut.firma acuma ma trimis in somaj.desi am benificiat de concedii de risc/prenatal si acum de lauzie
Firma mi a intrerupt contractu de munca incepand cu data de 11.06.2012
eu am nascut pe 21.05.2012 si am dus concendiu post natal ( cel de lauzie)
acum mi au zis ca trebuia sa imi bag Somajul .cei de la somaj au zis ca e situtatie ciudata cu care nu sa mai intalnit
daca e cineva dispus sa ma ajute cu un sfat va rog sa ma contactati privat am nevoie de ajutor urgent si nu stiu ce sa fac in contiunuare .
concediu de crestere al copiilului pot sa il depun dupa o perioda de 42 de lauzie, deci mai am de asteptat dar se poate ca firma sa imi intrerupa contractul de munca daca eu am nascut ?
cei de la firma mi au cerut concediu doar pana in data de 10.06.2012.si ca cel dus de mine de pe data de 01.06.2012 pana pe 30.06.2012 nu este bun.dar doctorul de familie nu imi poate da concediu de lauzie doar pe 11 zile .
mentionez ca era contract munca pe o perioada de timp limitata si eram constienta ca expira in iunie deaceea am decis sa fac un copil.firma mi a acordat conform legii dreptu la concedii de risc/prenatal iar acum cand cel post natal trebuie sa inceapa imi cere sa aduc pe 11 zile
va rog ajutor
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
alinafgs, utilizator
Cel mai recent răspuns: alinafgs , utilizator 17:17, 19 Iunie 2012
1. Deoarece in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati avut venituri din salarii (in care intra si concediul de risc maternal si concediul de sarcina) atunci veti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (nu conteaza ce s-a intamplat dupa ce ati nascut).

2. Pentru situatia de concediere va adresati ITM deoarece angajatorul nu putea sa va concedieze in timp ce erati gravida (daca ati anuntat aceasta in scris, inainte de a fi concediata).

3. Puteti sa va inregistrati si la Agentia de Somaj unde veti prezenta certificatul de concediu de maternitate.

multumesc mult
inca o intrebare cei de la firma doresc sa duc un concediu de la medicu de familie de pe data de 01.06.2012 pana pe 10.06.2012(cand imi expira contractu de munca) .desi eu am dus de pe data de 01.06.2012 pana pe 30.06.2012.eliberat de doctorul de familie in continuare celui din luna mai , cei de la fima mi au zis ca doctorul poate modica concediu medical .am fost la doctor si el a zis ca nu poate modifica si nici elibera al concediu cu o data anterioara ,si ca nu poate sa intrerupa concediu deja eliberat ca incalca nu stiu ce legi , pe concediu scrie 995 (cod diagnostic) si banuiesc ca este cel de lauzie .
doctorul greseste?eu nu inteleg dece trebuie sa mi duc inca 1?
iar pentru somaj trebuie sa mai ducinca unu incepand cu data de 11.06.2012 ?sau este valabil cel eliberat pe data de 01.06.2012 pana pe 30.06.2012
1. Greseste angajatorul care a facut o ilegalitate si vrea sa puna si pe altii sa procedeze ilegal.

2. Nu duceti nici un alt certificat medical pentru ca nu elibereaza nimeni asa ceva.

3. Asa cum v-am mai spus faceti urgent o sesizare la ITM.
1.Sesizarea la ITM nu are obiect,atata timp cat cimul a incetat de drept pe data de 10 iunie,fiind un contract pe perioada determinata,chiar daca erati in c.medical si cu contractul suspendat,se aplica prevederea art.49(5)Codul Muncii:
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

2.Medicul a eliberat corect certificatul medical,nu are ce sa rectifice.

3.Va prezentati la agentia de somaj ,cu actele necesare pt. dosar dar si cu cele două exemplare de cm (alb si roz)în copii certificate de către medicul prescriptor.
Pe copiile certificate medicul va înscrie "Conform cu originalul" şi se va aplica ştampila unităţii, parafa şi semnătura.
Originalul ramane la fostul angajator,care va plateste cm doar pana in 10 iunie,la rubrica de "observatii"de pe formularul de cm poate sa consemneze motivul pt. care plateste doar pana in 10 si nu pana in 30.06.2012 si anume incetarea de drept a cim.
Daca este vorba de un contract individual de munca pe perioada determinata atunci faceti asa cum a spus @ondino.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, sunt insarcinata in 5 luni jumatate, sarcina cu risc ... Ella Coz Ella Coz Bună ziua, sunt insarcinata in 5 luni jumatate, sarcina cu risc la firma unde sunt angajata am contract determinat. Angajatorul m-a anunțat ca nu o sa îmi ... (vezi toată discuția)
Somaj-prenatal crisstyle crisstyle Am lucrat la o fira 2ani consecutiv intre timp am ramas insarcinata ,am 12 luni lucrate fara intrerupere,firma respectiva s-a inchis ,beneficiez de somaj din ... (vezi toată discuția)
Gravida fara concediu de maternitate beredenisa beredenisa Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc ... (vezi toată discuția)