avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu

Buna seara. As dori sa stiu cand trebuie efectuata optiunea de a sta in concediu 1 an sau 2, in cazul concediului pentru cresterea copilului in varsta de 1 an respectiv 2 ani?
De asemenea, doresc sa stiu daca perioada concediului pentru lauzie poate fi de maxim 63 de zile sau poate fi si mai mare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: georgettegan , utilizator 10:10, 19 Iunie 2012
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor prevede la art.2:
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara. [...]
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
[ link extern ]

2. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de maxim 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de maxim 63 de zile dupa nastere. Zilele de concediu pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului, de optiunea persoanei beneficiare, sau in functie de imprejurari (nasterea la o data diferita de cea prognosticata). Durata minima obligatorie a concediului de lauzie trebuie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Daca medicul constata ca este o sarcina dificila, este posibil ca, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal cu o intindere mai mare de 63 de zile.
ramona_moraru a scris:

.....
De asemenea, doresc sa stiu daca perioada concediului pentru lauzie poate fi de maxim 63 de zile sau poate fi si mai mare?
Va multumesc.

Atata timp cat legea permite compensarea celor 2 concedii, pre si post natal,cel post natal poate fi si mai mare de 63 de zile , dar doar in masura in care ati efectuat mai putin de 63 de zile prenatal.
Astfel,diferenta in minus fata de cele 63 de zile prenatal se va adaoga in plus celor 63 de zile postnatal.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Obtiunea pentru crestere copil o veti face imediat dupa concediu postnatal. Va veti adresa angajatorului cu o cerere prin care solicitati CCC pentru un an sau doi in functie de perioada pentru care optati. Aveti in grija sa aveti cel putin 42 de zile de concediu postnatal ,sa beneficiati de indemnizatie crestere copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul pentru cresterea copilului Dîrminã Florina Dîrminã Florina buna ziua. Va rog sa ma ajutati va rog cu raspunsuri la urmatoarele intrebari: 1. Ce perioada de timp se acorda pentru concediu crestere si ingrijire copil, ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal iulyca iulyca Buna ziua. Din data de 8 mai 2012 am intrat in concediu prenatal si trebuie sa nasc pe 23 iunie 2012, deci as avea 47 zile de concediu prenatal.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)