avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... santaj sau amenintare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

santaj sau amenintare?

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatoarea situatie care mi s-a intamplat, in parte din cauza mea:

Am cumparat o masina SH de la o firma, in entuziasmul initial al cumpararii, asociat cu detaliile discutate la telefon anterior precum si anuntul de pe internet, nu am observat decat cand am ajuns acasa ca masina e mai veche cu 2 ani decat credeam.. Era din 2005 in loc de 2007. Pe cartea gri scriau ambii ani, eu m-am uitat la ultima inmatriculare care era 2007 si uite asa am platit o masina din 2007 si m-am ales cu una din 2005.

Am sunat proprietarii firmei, au ramas si ei "uimiti", au spus ca nici ei nu si-au dat seama de "inadvertenta" si au promis ca imi trimit o diferenta de 300 euro (in rate lunare de 50 de euro!!) si o pereche de roti. Deoarece masina imi placea, iar pana la urma a fost si greseala mea, am acceptat.

Au trecut 4 luni de la intamplare, i-am sunat saptamanal, de fiecare data se gasea cate un motiv de amanare. Interesant e ca intotdeauna vorbeau frumos, imi explicau cat de seriosi sunt si ca se va rezolva.

Dupa 4 luni de asteptari si minciuni le-am "promis" ca o sa fac publica aceasta poveste pe unele forumuri de automobile pentru ca lumea sa se fereasca de ei pe viitor si sa nu pateasca ce am patit eu. Zis si facut, mi-am spus povestea pe forumuri, cu numele si datele firmei precum si ale proprietarului, iar povestea a avut un rasunet destul de mare, astfel incat a ajuns pe prima pagina de google cand le cautai firma.

Efectul a fost instantaneu, mi-au trimis primii bani si mi-au cerut sa scot acele articole de pe internet. Ceea ce am si facut, articolele fiind acum sterse. Insa in aceeasi zi m-a sunat un coproprietar al firmei amenintandu-ma cu procese, telefoane inregistrate si chiar forta bruta.

Am ajuns la concluzia ca vor sa ma dea in judecata pe baza banilor trimisi si a unor conversatii inregistrate de ei, prin care sa dovedeasca un santaj din partea mea pentru a le lua banii...

Intrebarea mea este:

Exista un caz impotriva mea? Sa-mi fac griji? Actele masinii (acum inscrisa pe mine), factura, copii de carte gri, etc. pe care le am de la ei, martorul cu care am fost la cumpararea masinii si anuntul initial de vanzare pe numele firmei lor imi sunt de ajuns ca sa ma protejez?
Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 09:24, 19 Iunie 2012
Nu e nici santaj, nici amenintare din partea dvs. A fost intocmit un contract, in care dvs. ati fost in eroare cu privire la calitatea bunului achizitionat. Se pare (poate e adevarat, poate nu) ca si vanzatorul sa fi fost in eroare. Oricum, contractul putea fi anulat pentru viciu de consimtamant de catre dvs, adica sa va dea toti banii inapoi si sa reprimeasca masina. Insa v-ati inteles altfel, vanzatorul a achiesat la parerea dvs., si a inteles sa execute contractul asa cum l-ati inteles dvs, adica pe mai putini bani, fiind vorba de o masina mai veche. Exista in actualul cod civil un articol (1213) intitulat Adaptarea contractului, care se aplica atat erorii, cat si dolului si care permite acest lucru.
Apoi, ceea ce intreprinde o persoana, in limitele legii si adevarului, pentru a-si proteja un drept, indiferent daca nu convine partii adverse, nu este abuz si nici santaj. Si nici o conversatie pe un ton mai ridicat. Deci, dupa parerea mea, in baza celor expuse de dvs, nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Pe de alta parte, daca acum dvs. sunteti hartuit si sunteti amenintat de catre vanzator, inclusiv cu "forta bruta", adica sunteti o victima, puteti depune chiar plangere penala impotriva acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cred ca am fost inselat Cristidomni Cristidomni Buna ziua, Cred ca am fost inselat de un vanzator particular de auto. Mi-a dat o masina ca fiind din 2005 cu 178000 km la bord, dar am descoperit ulterior ... (vezi toată discuția)
Santaj? amenintare? arcopal arcopal Buna ziua, Intr-un dosar civil de pretentii cu hotarare definitiva si irevocabila de respingere a acestor pretentii, avocatul partii adverse trimite prin ... (vezi toată discuția)
Problema la renuntarea cumpararii unei masini sepy sepy Buna ziua ! Acum 2 zile tatal meu a avut intentia de a cumpara o masina de la o persoana gasita pe internet. Masina fiind inmatriculata ne-a determinat sa ... (vezi toată discuția)