avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii 01.01.2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii 01.01.2009

Spuneti-mi si mie daca cu data de 01.01.2009 se majoreaza minimul pe economie, fiindca am inteles ca se majoreaza la suma de 750 lei.
Este adevarat? iar daca da, unde este prevazuta aceasta.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 6 Ianuarie 2009
Art. 2 din HG nr.1051/2008
Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 600 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2009, reprezentand 3,529 lei/ora.
Buna ziua si La multi ani!
Am o intrebare legata de salarizarea in sistemul bugetar, cu referinte la HG prind salariul minim... www.avocatnet.ro/content/art...
Ce reprezinta acei indici, si daca se aplica si pt. administratia publica locala (primarii), (exista OG 9 si OG 10/2008)
Multumesc anticipat
Potrivit CCMN, art. 40. - (1) Se stabilesc următorii coeficienţi minimi de ierarhizare, pentru următoarele categorii de salariaţi:
a) muncitori:
1. necalificaţi = 1,
2. calificaţi = 1,2;
b) personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. liceală = 1,2,
2. postliceală = 1,25;
c) personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. şcoala de maiştri = 1,3,
2. studii superioare de scurtă durată = 1,5;
d) personal încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare = 2.
(2) Coeficienţii de salarizare de la alin. 1 se aplică la salariul minim negociat pe unitate.
(3) Salarizarea personalului încadrat conform alin. 1 se va stabili ţinând cont şi de standardele ocupaţionale corespunzătoare ocupaţiei respective.

Acesti indici nu se aplica si in sistemul bugetar, deoarece sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative.
Daca la minimul pe economie se aplica coeficientul de 1,2, pentru un angajat calificat, salariul este de 720 lei.
In sistemul bugetar un functionar public, referent asistent, are salariul de 636 lei. In concluzie.............mai bine lasam pe altii sa traga concluziile, poate eu nu pot fi impartiala.
Aveti dreptate in ceea ce priveste aceste salarii, insa noi nu putem face nimic sa la schimbam .... :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu studii superioare ContSters87904 ContSters87904 care este in prezent salariul minim pe economie reglementat prin lege ptr cei cu studii superioare si unde este reglementat? multumesc (vezi toată discuția)
Salariu dupa 2 ani de postnatal otilia2009 otilia2009 Buna ziua, In 2 luni se incheie perioada de postnatal. Poate sa-mi zica cineva cum se calculeaza noul salariu de incadreare; se raporteaza la salariile ... (vezi toată discuția)
Salariul minim camellia_camy camellia_camy Buna ziua !Am marea rugaminte daca se poate sa aflu care este salariul minim pentru un muncitor cu studii liceale si ce retineri obligatorii sunt din salariul ... (vezi toată discuția)