am o situatie foarte grava in familie si anume : bunicii mei doresc sa vanda imobilul (o casa la curte al caror proprietari sunt) in care locuim impreuna iar tatal meu este unicul copil ( nu are certificat de mostenitor ) si nu este de acord cu vanzarea acestui imobil ( in special pt ca nu avem alta locuinta iar imbunatatirile casei + utilitatile au fost suportate financiar de noi)
bunica mea ( 76 ani) sufera de dementa mixta (necesita supraveghere permanenta si nu are intotdeauna discernamant in tot ce face si spune , diagnostic atestat de mai multe expertize medicale si internari in spitale cu sectii de profil) si nu stiu daca ea ar putea avea vreo implicare in decizia de vanzare - cumparare
bunicul meu (79 ani) are dosar penal dar pentru el nu avem cum sa dovedim ca nu este in toate facultatile mentale pt ca legea nu ne permite sa-i facem analize impotriva vointei lui, este usor de pacalit , nu are cunostinta de valoarea sumelor de bani pe care le detine si care i s-ar putea oferi
anul trecut am consultat un avocat care ne-a spus ca imobilul nu se poate vinde decat daca l-i se fac investigatii medicale care sa ateste probabil ca au discernamant in aceasta vanzare si ca in plus varsta lor nu le-ar permite dpdv legal sa efectueze aceasta vanzare fara acordul tatalui meu care este unicul lor copil
as vrea sa stiu daca am inteles corect ceea ce am scris in ultimul paragraf si pe scurt daca mai sunt alte interdictii pt cazul bunicilor mei de a vinde imobilul
de asemeni daca se cunosc cazuri similare si ma poate ajuta cineva cu o informatie cat de mica as fi recunoscatoare si mai linistita
Ceea ce v-a spus avocatul cu privire la condiţionarea vînzării de existenţa acordului fiului vînzătorilor este eronat. Fiul nu are nicio calitate în afara aceleia de creditor al sumelor cu care a contribuit la îmbunătăţirea imobilului.
Ceea ce aţi putea face ar fi o cerere de punere sub interdicţie a bunicii sau, dacă între timp se va încheia contractul, o cerere de anulare a acestuia pentru viciu de consimţămînt (deşi aici am îndoieli cu privire la calitatea procesuală, fiind vorba despre o nulitate relativă, care poate fi invocată doar de părţile contractului).
Eu aş face cererea de punere sub interdicţie şi aş nota această cerere în cartea funciară. Nu cred că vreun cumpărător s-ar hazarda să cumpere în aceste condiţii.