avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... oprirea si stationarea interzisa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

oprirea si stationarea interzisa

buna ziua

lucrez la o firma de curierat rapid si de multe ori sunt obligata sa opresc masina pt 2-3 minute pt a putea lasa colete la diferite societatiu care nu au parcare in fata.parcarile ar fi la 200-300 m....si sa cari colete de la distanta aia nu este o fericire sa asiguri masina etc etc plus ca de multe ori nu gasesti nici macar acolo un loc liber.
oky astazi am luat o amenda de la pol rutiera pt ca am oprit masina cateva minutele (max 5) pt a lasa colete la un magazin pe o artera unde opritea si stationarea este interzisa (precizez ca artera are 2 benzi pe sens)
acum nelamurirea mea este nu exista nici o exceptie de la regula generala la acest capitol tinand cont ca opresc ff putin si sunt in timpul serviciului alimentez acele societati cu telefoane mobile etc etc (un exemplu de exceptie este aceea cu centura de siguranta in interiorul localitatilor, curierii, taximetristi si inca cateva categorii nu sunt obligate sa poarte pt ca oprersc din metru in metru)

sper sa ma puteti ajuta, ca pe asta o s-o platesc nu am ce face dar pe viitor ...
multmesc anticipat
Cel mai recent răspuns: kalyma , utilizator 13:12, 20 Iunie 2012
kalyma a scris:


acum nelamurirea mea este nu exista nici o exceptie de la regula generala la acest capitol tinand cont ca opresc ff putin si sunt in timpul serviciului alimentez acele societati cu telefoane mobile etc etc (un exemplu de exceptie este aceea cu centura de siguranta in interiorul localitatilor, curierii, taximetristi si inca cateva categorii nu sunt obligate sa poarte pt ca oprersc din metru in metru)


1. exceptiile privind oprirea si stationarea (si a altor reguli de circulatie) sunt masinile politiei, salvarii, pompierilor, jandarmeriei, etc.(vezi art.32) cand sunt in misiune.

oug 195
Art. 61. – (1) Au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele prevăzute la art.32 alin.(2) lit.a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.
(2) Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevăzute la art.32 alin.(2) lit.a) şi b) pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

Art.32. -(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina roşie – autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor;
b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminalişti din Ministerul Public, precum şi cele aparţinând Departamentului Naţional Anticorupţie, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă;

2. puteti incasa o amenda si pentru nepurtarea centurii de siguranta (curierii nu sunt inclusi la exceptii iar taximetristii sunt exceptati numai cand transporta pasageri, daca nu au pasageri sunt obligati sa poarte centura de siguranta)
HG1391
Art. 97. – (4) Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta:
a) conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers înapoi sau care stationeaza;
b) femeile în stare vizibila de graviditate;
c) conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;
e) instructorii auto pe timpul pregatirii practice a persoanelor care învata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere;

Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
cyan, moderator
multumesc mult pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosirea girofarului galben pe masini de interventie Gabriela T Gabriela T Firma la care lucrez se ocupa cu mentenanta instalatiilor si ofera clientilor interventii in regim de urgenta (24 ore/24) in cazul defectiunilor. In aceasta ... (vezi toată discuția)
Girofar albastru fara autorizatie manolachealex manolachealex Ce se intampla daca esti prins cu un girofar albastru in trafic, neavand autorizatie? As dori si temei legal. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Ce masini au prioritate de trecere? ContSters66930 ContSters66930 Zilele trecute mergand spre casa pe una din strazile care le frecventez care este cu o banda pe sens s-a intamplat ca o masina sa vina pe sensul meu de mers... ... (vezi toată discuția)