avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daca 50+1% din populatiaRomaniei voteaza pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daca 50+1% din populatiaRomaniei voteaza pentru ceva... se aproba sau nu?

Buna ziua, daca 50+1% din populatia Romaniei ar vota pentru un referendum sa zicem cu anularea taxei auto sau stiu si io , sa se schimbe presedintele , orice , s-ar schimba ? exista o lege in constitutia Romaniei pentru asa ceva ???? daca da , va rog sa-mi da-ti legea , sau link catre ea . Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 09:58, 6 Ianuarie 2009
Referendumul este reglementat de legea 3/2000, care prevede, intre altele:

Art. 2 - (1) Referendumul naţional constituie forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului român cu privire la:

a) revizuirea Constituţiei;

b) demiterea Preşedintelui României;

c) probleme de interes naţional.

(2) În condiţiile prezentei legi se poate organiza şi desfăşura şi referendum local asupra unor probleme de interes deosebit pentru unităţile administrativ-teritoriale.

(3) În cadrul referendumului populaţia poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate.


Referendum ad-hoc, asa cum ati prezentat, nu exista. In functie de obiectul sau, referendumul national se solicita de presedinte sau parlament, iar cel local de autoritatile locale.
Multumesc mult de raspuns , "problema" de care ma leg eu este cea a drumurilor , mai precis , a autostrazilor , si acum revin mai explicit , daca ar vota jumtate + 1 din populatia tarii noastre pentru a se pune un mare accent pe dezvoltarea infrastructurii rutiere ( de autostrazi ) in tara noastra (binenteles cu anumite clauze,etc.) . Sau, sa se elimine taxa auto pentru autovehiculele din 2002 - 2003 sa zicem ,incoace (pentru cum spun ei "taxa de mediu" , ceea ce nu e, deoarece se calculeaza dupa cea veche si cantitatea de g de co2 eliminata de masina chiar putin putin conteaza, daca calculezi la acelasi tip de masina si pentru primul calcul pui 100 de grame de co2 eliminat , iar la al doilea calcul pui 200 de grame de co2 eliminat , valoarea taxei se schimba foarte putin) ,iar pentru cele sub anul respectiv sa se bage o taxa de inmatriculare/poluare/mediu , si asa n-o sa se mai faca un cimitir de masini la noi in romania .
Repet: referendum ad-hoc nu exista. Daca nu suntem consultati de presedinte/parlament/autoritate locala in acest sens, nu putem vota noi pur si simplu. Exista initiativa legislativa cetateneasca, insa pe langa numarul mare de cetateni care sa sprinije initiativa, aveti nevoie un partid care sa o organizeze si mai ales de votul din parlament. Parlamentul este organul legislativ, nu poporul. Poporul isi spune cuvantul numai la alegeri si la referendumul organizat dupa cum am spus deja.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna vointa populara? apare acest termen in constitutie? anca26elena anca26elena Buna ziua, as dorii sa stiu daca in Constitutia noastra apare termenul de vointa populara , si daca da, ce inseamna exact. Multumesc. (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)
Ce credeti, are parlamentul legitimitate? proletar proletar Se pare ca avem o serioasa criza politica. Foarte pe scurt: In urma sesizarii CCR de catre un grup eligibil de parlamentari asupra neconsitutionalitatii ... (vezi toată discuția)