avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua.
Tatal meu a decedat in urma cu trei luni.Suntem trei mostenitori in ecuatie: mama, fratele meu si eu. Mama vrea sa facem succesiunea dupa tata insa, in cadrul aceleiasi sedinte la notar, doreste sa obtina renuntarea din partea mea si a fratelui meu la o parte din mostenire, in favoarea ei, evident. Mostenirea dupa tata include un apartament, un garaj, o masina si ceva teren extravilan.
Intrebarea mea ar fi: se poate renunta numai la o parte din mostenire in favoarea mamei (apartament, garaj si masina)? Daca da, este recomandabil ca cei doi frati sa renuntam la acestea?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 11:34, 21 Iunie 2012
da se poate.
Trebuie sa mergeti toti ( mama,dvs si fratele) la notar,acolo veti da in scris ca nu doriti nimic din mostenirea tatalui dvs. Adica renuntati la a deveni mostenitor.
Este opţiunea dvs. dacă renunţaţi sau nu la moştenire. Însă nu puteţi renunţa nici parţial la bunurile care vă revin, şi nici în favoarea mamei, ci renunţaţti pur şi simplu la dreptul de a culege moştenirea după defunctul dvs. tată.
Va multumesc din suflet de raspunsuri. E limpede acum.
Daca imi permiteti, v-as mai adresa o singura intrebare: este o procedura standard ca in momentul succesiunii sa fie solicitati doi martori care sa confirme ca defunctul a avut un anumit numar de copii? Concret, mi s-a spus ca notarul solicita martori care sa declare sub semnatura ca suntem singurii copii ai tatei...
1) Nu am auzit inca de asa ceva,insa cei care se declara rude cu defunctul trebuie sa aduca acte doveditoare in care sa rezulte ca mostenitorii sunt rude cu defunctul. (sotie,copii,nepoti,etc) Mostenitorii vor fi cei de gradul 1 cu defunctul,daca defunctul nu a avut mostenitori de gradul 1,atunci vor veni cei de gradul 2.

2) Poate ca defunctul a avut copii si cu alta femeie,si poate ca in actele copilului este trecut ca tata acest defunct,si atunci are dreptul la mostenire si acesti copii care sunt ai acestui defunct din alta relatie cu alta femeie.

Oricum notarul stie ce are de facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MirelaAnykha MirelaAnykha Va rog cu un sfat pentru urmatoarea situatie: Tatal meu a murit in noiembrie 2012, iar mostenitori sunt sotia (mama mea) si fiica (eu, majora). Proprietatile ... (vezi toată discuția)
Cedare drepturi mostenire mwijng mwijng Buna ziua tuturor, Adresez o intrebare celor in masura sa ma sfatuiasca in urmatoarea privinta: tatal meu a decedat acum 5 luni. Dimpreuna cu fratele meu si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa tata? buna ziua, tatal meu a decedat in mai ... cristika cristika Succesiunea dupa tata? Buna ziua, Tatal meu a decedat in mai 2021 si ar trebui sa dezbatem pentru a ne incadra in termen cu succesiunea. Singurii mostenitori ... (vezi toată discuția)