avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura art 278 ind. 1 c.proc.pen.si calcul termene
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura art 278 ind. 1 c.proc.pen.si calcul termene

Impotriva unei Rezolutii numite "de admitere în parte a plângerii" se face o PLANGERE adresata prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatorie, pe art. 278 CPP, de catre o persoana ce se considera vatamata in drepturile sale.
Aceasta PLANGERE este trimisa de prim-procuror direct la Judecatorie, dupa cinci zile de la primire, impreuna cu dosarul penal, rezultand un proces in temeiul art. 278^1 CPP, in urmatoarele conditii ciudate:
- PLANGEREA nu este o plangere impotriva vreunei rezolutii de NUP
- prim-procurorul nu da nici un raspuns la PLANGERE;
- cel care a facut PLANGEREA la prim -procuror, adica persoana ce se considera vatamata in drepturile sale, nu a mai facut alta plangere catre judecator;
- dosarul penal ajunge in instanta fara ca judecatorul sa apuce sa-l ceara.

Va rog sa ma lamuriti, pentru ca eu nu vad decat aberatii in acest caz, poate sa existe un asa proces?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:01, 2 Iulie 2012
Vad ca nimeni nu s-a bagat sa raspunda. Intre timp a avut loc procesul. Bineinteles, judecatorul a inapoiat dosarul prim-procurorului:
Solutie: În baza art.278 ind 1 pct 13 C.pr.pen dispune trimiterea sesizării înaintată de Parchetul de pe lângă Judecătoria ..... cu adresa nr ...... din data de ........., conţinând plângerea formulată de petenţii ........................... , Primului Procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria .............., căruia i-a fost iniţial adresată. Dată şi citită în şedinţa publică .
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa continuati discutia aici si sa nu mai deschideti noi topicuri legate de acelasi subiect.( pct.3.3 din Regulament).
Multumesc pentru intelegere.
gabi2005 a scris:

Am urmatoarea nelamurire:
- pe data de 14 mai X ia cunostinta de rezolutia de NUP
- pe data de 22 mai depune plangere la prim-procuror impotriva rezolutiei de NUP
- pe data de 25 mai prim-procurorul o indreapta gresit catre judecatorie, cu tot cu dosarul penal, incadrand actiunea pe art 278 indice1 CPP
- pe data de 28 iunie instanta returneaza dosarul si-i indica prim-procurorului sa-i raspunda lui X, urmand ca dupa raspuns X sa se adreseze instantei cu plangere impotriva rezolutiei de NUP.
Acum, intrebarea/intrebarile:
Zilele cat dosarul a stat in instanta, trimis gresit de prim-procuror, (adica intervalul 25 mai - 28 iunie) se numara in cele 20 de zile in care X trebuia sa primeasca raspuns de la procurorul ierarhic superior si in cele 20 de zile in care X se putea adresa judecatorului?
Daca nu se numara, de cand curge termenul de 20 de zile in care X trebuia sa primeasca raspuns de la procurorul ierarhic superior, pe art. 277 CPP?

justicemn a scris:

Dumneavoastra ati respectat termenul de 20 de zile pentru depunerea plangerii la procurorul ierarhic superior, astfel ca aceasta isi urmeaza cursul de solutionare. Termenul din 277 CPP curge din momentul reinregistrarii dosarului la parchet.
Dupa ce o sa primiti raspunsul de la procurorul ierarhic superior daca in continuare o sa fiti nemultumit de solutie, o sa aveti la dispozitie un nou termen de 20 de zile pentru a face plangere la Judecatoria competenta.

gabi2005 a scris:

Poate fi intrerupt termenul peremptoriu prevazut de art. 277
"Procurorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire şi să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea modul în care a fost rezolvată" ?
(de ex. in cazul in care prim-procurorul indreapta gresit plangerea in instanta, unde sta vreo 30 de zile, apoi este reindreptata la prim -procuror)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce se refera art. 278/1 c.proc.pen ? Sunt in proces in calitate de intimat cu Asirom S.A. (petent)..si mi s-a trimis o citatie care suna cam asa: eu in calit de intimat in proces cu Asiron SA in ... (vezi toată discuția)
Solutionare plangere impotriva ordonantei procurorului de scoatere de sub urmarire penala jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc cu o problema. La sfarsitul anului trecut am facut o plangere penala impotriva savarsirii infractiunii de fals ... (vezi toată discuția)
Plangere penala !? tutu12 tutu12 In urma unei plangeri pe art. 307 C. penal , avand o rezolutie NUP ( fapt des intalnit in Parchetele tarii ) , ca asa stiu domnii procurori sa interpreteze ... (vezi toată discuția)