Am urmatoarea nelamurire:
- pe data de 14 mai X ia cunostinta de rezolutia de NUP
- pe data de 22 mai depune plangere la prim-procuror impotriva rezolutiei de NUP
- pe data de 25 mai prim-procurorul o indreapta gresit catre judecatorie, cu tot cu dosarul penal, incadrand actiunea pe art 278 indice1 CPP
- pe data de 28 iunie instanta returneaza dosarul si-i indica prim-procurorului sa-i raspunda lui X, urmand ca dupa raspuns X sa se adreseze instantei cu plangere impotriva rezolutiei de NUP.
Acum, intrebarea/intrebarile:
Zilele cat dosarul a stat in instanta, trimis gresit de prim-procuror, (adica intervalul 25 mai - 28 iunie) se numara in cele 20 de zile in care X trebuia sa primeasca raspuns de la procurorul ierarhic superior si in cele 20 de zile in care X se putea adresa judecatorului?
Daca nu se numara, de cand curge termenul de 20 de zile in care X trebuia sa primeasca raspuns de la procurorul ierarhic superior, pe art. 277 CPP?
Dumneavoastra ati respectat termenul de 20 de zile pentru depunerea plangerii la procurorul ierarhic superior, astfel ca aceasta isi urmeaza cursul de solutionare. Termenul din 277 CPP curge din momentul reinregistrarii dosarului la parchet.
Dupa ce o sa primiti raspunsul de la procurorul ierarhic superior daca in continuare o sa fiti nemultumit de solutie, o sa aveti la dispozitie un nou termen de 20 de zile pentru a face plangere la Judecatoria competenta.
Poate fi intrerupt termenul peremptoriu prevazut de art. 277
"Procurorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire şi să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea modul în care a fost rezolvată" ?
(de ex. in cazul in care prim-procurorul indreapta gresit plangerea in instanta, unde sta vreo 30 de zile, apoi este reindreptata la prim -procuror)
~ final discuție ~