avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Intrebari simple
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Intrebari simple

Buna seara,

Am si eu niste intrebari la care as dori, daca se poate, sa primesc raspunsuri scurte si la obiect (nu copy-paste din codul fiscal/legi sau mai stiu eu ce).

Daca ar fi sa ne luam dupa lege, orice venit (cu mici exceptii) trebuie declarat si supus impozitarii, insa in practica lucrurile stau putin diferit.


Ok, revenind la ceea ce voiam sa spun.
Caz concret: Xulescu n-are niciun venit, nu lucreaza, asa ca primeste ocazional (la o luna, doua, trei, cand se poate) anumite sume de bani de la alte persoane fizice din Romania (prieteni, rude, are vreo importanta? :) ). Aceste sume sunt transferate in contul lui bancar (sume relativ mici, 700, 1000 lei, nu va ganditi la mii de euro).
Sumele care ii sunt transferate pot fi justificate (persoanele de la care primeste au job-uri, nu sunt din activitati ilegale, sunt sume care au fost supuse impozitarii).

Xulescu trebuie sa DECLARE si sa plateasca IMPOZIT pentru acele sume pe care le primeste?
Daca da, ce Dumnezeu declara? Ca sunt bani trimisi pe "ochi frumosi" (uite asa, ca are el rude/prieteni cu posibilitati care il ajuta).
Aceste sume de bani nu se incadreaza la donatii?

Iar in legatura cu impozitul? E corect ca Xulescu sa plateasca impozit daca persoana de la care a primit bani a platit impozit la randul ei (presupunand ca-s bani din salariu)?
De asemenea, daca Xulescu declara si plateste impozit pentru sumele primite pe "ochi frumosi" (ca donatie) si apoi ii transfera bani in contul mamei, trebuie sa declare si mama de unde sunt banii aia si sa plateasca impozit? :))

Vreau si eu sa ma lamuresc in legatura cu aceste lucruri, ca mi se par foarte aiurea. Aici, in Romania, ar fi in stare sa-ti puna taxe & impozite si pe aer.

Uite, sa zicem ca urmatorul user care posteaza imi e simpatic si vreau eu sa-i dau niste bani, pentru ca am de unde si pot. Acum, acel user ce trebuie sa faca? Se duce la fisc "Nenea, nenea de la Fisc, uite, nenea X mi-a dat niste bani. Vrei sa-ti dau si matale vreo 16% din acesti bani?"


Si mai exact: poate Xulescu sa fie acuzat de evaziune fiscala in acest caz?


Cam atat.

Vreau sa stiu si eu exact cum sta treaba de la o persoana care are cunostinte in domeniu. Repet, va rog, daca va e lene nu raspundeti, dar fara copy-paste din legi care-s vagi si interpretabile.


Multumesc anticipat. :">






Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
Mynameis, utilizator
Alt exemplu care mi se pare foarte interesant.

Eu imi cumpar un telefon de 2000 lei din magazin.
Dupa o luna de zile ma plictisesc de el si il vand unui amic cu 1800 lei, care-mi transfera banii intr-un cont bancar.

Trebuie sa declar si sa platesc impozit pentru acei 1800 lei? (daca da, e foarte tare! :)) )
Parca vad ca e si ilegal acest lucru, pentru ca e activitate "comerciala" pentru care nu ai autorizatie. :))


Scuzati-mi modul in care am postat, dar subiectul este foarte serios si sunt convins ca exista multe alte persoane interesate de aceste lucruri.
Sa fim seriosi, daca ar fi sa ne mot-a-mot luam dupa aceste legi [EDITAT - incalca pct. 2.2 din Regulament], .cred ca TOTI, dar toti facem "evaziune fiscala" (inclusiv cei care o sa posteze dupa mine :) ). Ex: bani primiti de la parinti, bani din diferite obiecte personale vandute, bani primiti de la amici etc etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Nu ne lamureste nimeni?
Toata lumea e in concediu?

Ce slaba e activitatea pe forum. :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fostul angajator ne platea pe data de 20 in plic o sumă că ... bogdanmoisin2018 bogdanmoisin2018 Fostul angajator ne platea pe data de 20 in plic o sumă că sa completeze salariul din contractul de munca. Înțeleg acum că nu este legal.Unde as putea ... (vezi toată discuția)
Declaratie 200 + 201 rectificativa - pana cand se depune? GoranTudor73 GoranTudor73 Salutari! Am nevoie de cateva raspunsuri din partea voastra si va rog din suflet sa ma ajutati. Se da urmatorul caz: 1. O persoana a inregistrat in ... (vezi toată discuția)