avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz in cazul demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz in cazul demisiei

Tin sa va multumesc celor care dati consultanta aici pe site. Ne este de un real folos. Mi-am depus demisia , insa nu mi s-a aprobat conform art.55 ... cred ca v-a fi conform art 79... spun cred ,pt ca nu am primit raspunsul scris,ci doar am fost anuntata telefonic ,si mi s-a comunicat ca nu s-a aprobat demisia mea , si ca trebuie sa merg la munca in continuare.Vreau sa stiu daca v-a fi un preaviz, in aceasta perioada trebuie sa-mi desfasor activitatea la locul meu de munca sau un altul ? pot beneficia de reducere a prgr de lucru ? citisem undeva ca se poate lucra 4 ore si restul pt a cauta un alt loc de munca..
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:55, 6 Ianuarie 2009
Art.55 lit.b din Codul muncii inseamna incetarea c.i.m. prin acordul partilor.
Temeiul legal al incetarii c.i.m. prin demisie il reprezinta art.79 alin.1 C.mun. - demisie cu preaviz, art.79 alin.7 C.mun. - demisie fara preaviz sau art.79 alin.8 C.mun. - demisie fara preaviz.

In preavizului acordat pentru demisie, contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. Prin urmare, sunteti obligata sa lucrati 8 ore. Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.

Referitor la situatia timpului de munca de 4 ore/zi , acesta este aplicabil in cazul concedierii potrivit art.74 alin.3 din CCMN.
Va multumesc. Am inteles. Eu am scris in demisie art.79 alin7 ....dar nu stiu ce raspuns voi primi. Referitor la locul de munca pana la expirarea preavizului ? se poate sa ma trimita in alta localitate si alt loc de munca decat cel avut pana la demisie ? locul meu de munca e intr-o localitate ,iar seful de centru ma trimite in alta localitate.
Art.79 alin.7 C.mun. - Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
In aceasta situatie, angajatorul trebuie sa renunte la preaviz.Întrucât termenul de preaviz în cazul demisiei este prevăzut de lege în favoarea angajatorului, acesta poate renunţa la beneficiul lui, ceea ce conduce la încetarea contractului de muncă in temeiul art.79 alin.7 C.mun.

Cu toate ca nu m-am mai intalnit cu o astfel de situatie, banuiesc ca este posibil o astfel de modificare a c.i.m. in perioada preavizului numai cu acordul dvs
Demisa, act unilateral al angajatului nu se aproba, cel mult angajatorul poaye lua act de aceasta/Fiind o manifestare unilterala de vointa a uneia din parti este necesar a si o perioada in care raporturile de munca nu pot fi opturate dintr-o data ci dupa curgerea unei perioade, numita de preaviz. In aceatsa perioada trebuie sa va comportati la fel de elegant ca atunci cind ati fost salariata.nuimai ca, fiind in beneficul acestuia, angajatorul poate renunta la acest termen si va poate incheia cartea de munca chiar fara sa se implineasca termenul. Nu are nici o legatura art. 55 din Codul muncii llit. b , incetarea prin acroidul partilor. cu art.79 respectiv incetarea prin vointaq dv. Daca ati provocat o asemenea discutie numai sub aspect teoretic sau pentru a ajuta un consultant nu cred ca aveti nevoie de alte sfaturi
:offtopic:
Nu cred ca a raspunde sau a pune intrebari pe un topic deschis inseamna ca ajuta un consultant ... intrucat sunt singura persoana care a postat raspunsuri, consider ca nu am nevoie de ajutorul unui utilizator in activitatea mea pe acest forum :(

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz armaghedon armaghedon Buna ziua, Imi pot da demisia fara a respecta preavizul de 15 zile prevazut in c.i.m, si daca nu ce se poate intimpla in cazul in care o ... (vezi toată discuția)
Demisie anton i anton i Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa ... (vezi toată discuția)
Preaviz de 15 zile adela_pacurariu adela_pacurariu Doresc sa imi schimb locul de munca. In contractul individual de munca am semnat preavizul de 15 zile lucratoare. Mai am doar 5 zile de concediu de odihna. Ce ... (vezi toată discuția)