avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj apartament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj apartament

BUna ziua,

As avea si eu nevoie de expertiza dvs. profesionala.
Vreau sa divortez si am hotarat impreuna cu sotul ca partajul sa aiba loc pe calea intelegerii.
Atata doar ca avem dificultati in a gasi modul legal si rational de impartire.

ca sa expun cat mai succint. Am cumparat un apartament in 2004 cu credit ipotecar. Creditul reprezinta 50% din val de achizitie - 29.000, restul aportul nostru comun - 17.550 eu, respectiv 11.000 sotul. Ulterior, la circa 1 an de zile in apartament au mai fost investiti (amenajari si mobilier) circa 19.000 eur de catre mine, si 6000 de catre el. Pana acum s-au achitat rate pentru credit in valoare de 8000 eur.
in 2007 s-a mai contractat un credit de nevoi personale de 10.000 eur din care s-a achizitionat o masina in valoare de 6.000 eur si restul de 4.000 au fost investiti de asemenea in aparatment.
Parerea mea este ca partajul ar trebui sa se faca astfel:
1. vanzarea apartamentului mobilat si utilat- valoare estimata - 135.000
2. rambursarea creditelor - obligatii comune contractate
3. recuperarea aportului fiecaruia
4. ce ramane sa se imparta conform procentului de aport total calculat la obtinerea tuturor bunurilor (estimativ 35%-65%)

Pe de alta parte dumnelui considera ca i se cuvine 25-26% din valoarea bunurilor (in care include si amenajarile), 45% din valoarea apartamentului (deoarece valoarea acestuia crescuse deja inainte de efectuarea investitiilor) si 50% din valoarea masinii.

Care ar fi modalitatea legala?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:16, 5 Ianuarie 2009
Nu există o modalitate legală, în sensul în care legea să stabilească concret soluţia fiecărei situaţii particulare.

Dacă nu ajungeţi la o înţelegere, soluţia este partajul judiciar, unde fiecare dintre foştii soţi va aduce probe privind contribuţia sa la dobîndirea bunurilor comune, iar instanţa va dispune în consecinţă.

Sigur, datoriile comune vor fi scăzute în mod egal. Aportul fiecăruia dintre soţi poate fi însă diferit, iar dacă investiţiile făcute sunt din banii proprii ai fiecărui soţ, este firesc ca acele aporturi să fie scăzute aşa cum aţi arătat.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si partaj valentina.tomita valentina.tomita Buna ziua, suntem casatoriti de 7 ani si avem un copil de aproape 5 ani. Sotul meu a achizitionat prin contract vanzare-cumparare de la mama lui un ... (vezi toată discuția)
Partajul anghelnicole anghelnicole buna ziua in cazul unui divort as dori sa pun si eu cateva intrebari eu am avut un teren si o casa aproape finisata inainte de casatorie. in timpul ... (vezi toată discuția)
Partajarea datoriilor elian c elian c Am doua intrebari: 1. Daca partajul se face in raport cu aportul fiecarui sot la veniturile aduse in casnicie (ex. 1/3), cum se partajeaza creditele ... (vezi toată discuția)