avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De ce sa aleg 1 an ccc si nu 2 ani?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De ce sa aleg 1 an ccc si nu 2 ani?

Este adevarat ca daca optez pentru ccc pana la implinirea varstei de 2 ani angajatorul nu este obligat sa imi pastreze postul? In cazul ccc pana la 1 an este obligat?
Sunt functionar public cu contract pe perioada nedeterminata. Am nascut in luna mai 2012 si din iulie trebuie sa fac cerere de suspendare.
Cel mai recent răspuns: eteo , utilizator 18:17, 28 Iunie 2012
eteo:

1. Textul prezentat de dvs. este ultima varianta, actualizata, a art.25 din OUG 111/2010.

2. Expresia "cu pana la 6 luni" este foarte ambigua si nelamuritoare.
eteo a scris:

.....
Iar in ceea ce priveste extinderea acestei perioade "cu pana la 6 luni", acest lucru inseamna ca din momentul intoarcerii angajatorul poate decide concedierea oricand, in cazul ccc pana la 2 ani?

Este destul de clar,angajatorul nu te poate concedia
-in timp ce esti in ccc,
-daca revii in activitate inainte ca copilul sa faca 1 an si beneficiezi de stimulentul de insertie nu te poate concedia pana ce copilul face 2 ani,deci cat beneficiezi de stimulent,
-daca ai optat pt. ccc2 ani ,cand revii in activitate interdictia se mentine ,cu pana la 6 luni ,si nu 6 luni,cf. textului de lege,ceea ce da nastere la interpretari.Personal inclin sa cred ca pana la 6 luni este un termen maxim ,dar care da posibilitatea ca concedierea sa se produca oricand in acest interval.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc foarte mult.
As mai avea 2 intrebari:

1. Cererea pentru ccc adresata angajatorului ar trebui sa se faca in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din codul muncii
"Art. 51
(1)Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
a)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;"

sau

in temeiul art. 25 alin. (1) din oug 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare
"Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) ..."
?

Eu cred ca trebuie sa solicit angajatorului sa-mi aprobe concediul pt. cresterea copilului, si nu sa solicit aprobarea suspendarii contractului de munca (suspendarea se face dupa aprobarea ccc de catre angajator).

2. Ce poate insemna "Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul." din art. 25 alin. (1) par. 2?
Avand in vedere ca sunt functionar public, ar trebui ca, inainte de a solicita ccc sa fac o alta cerere in care sa intreb angajatorul daca este de acord ca eu sa efectuez, de exemplu, ccc pana la 2 ani, pe care el sa o aprobe?
Sau cererea de acordare a ccc in care mentionez perioada dorita de mine si aprobata de angajator reprezinta acest acord?
1. Incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM sunt efectuate in baza precederilor din Codul muncii.

2. - Dvs. faceti cererea prin care solicitati CCC fie fara sa prezentati baza legala (asta trebuie sa o stie angajatorul) fie prezentati cele doua articole din ambele acte normative.
- Angajatorul stie ce sa faca in continuare, nu trebuie sa-i spuneti dvs.

3. Textul de lege la care va referiti inseamna:
- sa discutati cu angajatorul inainte, sa stie pe ce perioada nu poate conta pe serviciile dvs. si daca aveti de gand sa reveniti mai repede in activitate si apoi sa reluati CCC;
- ca nu va poate obliga sa intrati in CCC ci numai daca solicitati dvs.

Alte discuții în legătură

Concedierea la intoarcerea din concediu crestere copil monica100 monica100 La revenirea la serviciu din concediul de crestere copil, inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, cat timp mai e obligat angajatorul, conform legii, ... (vezi toată discuția)
Concediere intrebare_buna intrebare_buna Buna ziua! Am o intrebare. Daca o salariata a fost 1 an in concediu ce crestere copil si a revenit cu o zi mai repede pentru a beneficia de stimulentul de ... (vezi toată discuția)
Perioada stimulentului de insertie crynaku crynaku tata daca solicita stimulentul de insertie ,pe perioada pana implineste copilul 2 ani,angajatorul il poate da afara din serviciu (vezi toată discuția)