avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eliberare adeverinta grupa a II-a
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eliberare adeverinta grupa a II-a

Buna ziua,

Societatea la care lucrez este urmasa unei firme de transport(vechea I.T,A. de pe vremea comunistilor) si fostii salariati ai acestei societati solicita adeverinta de grupa si sporuri pt perioada lucrata.
Problema este ca noua ocietate a preluat arhiva inundata si documentele nu mai sunt lizibile.
Cum as putea sa le eliberez adeverinte acestor persoane, fara a ma pune pe mine in pericol in fata legii?
Exista o institutie de stat care ar trebui sa aiba un duplicat sau care ar putea elibera adeverintele in situatia expusa?

multumesc mult pt ajutor
Cel mai recent răspuns: andad , utilizator 14:34, 18 Septembrie 2013
1. In acele timpuri toate unitatile economice inregistrau in carnetele de munca perioadele in care angajatii au lucrat in grupe superioa de de munca.

2. Daca nici unul din salariati nu are aceasta inregistrare in carnetul de munca inseamna ca fie acestia nu indeplineau conditiile pentru a beneficia de grupe superioare de munca fie unitatea respectiva a dat dovada de neglijenta si nu a respectat prevederile legale din acele timpuri.

3. Dvs. nu puteti elibera adeverinte de grupa superioara de munca daca nu aveti documentele din care sa extrageti asa ceva.
O solutie ar fi actiunea in instanta a acelor salariati ...
am primt amenda de la ITM pt ca nu am eliberat o astfel de adeverinta unui fost salariat. De asemenea am primit masura sa-i eliberez adeverinta. Le-am explicat ca nu am documente pe baza carora sa eliberez adeverinta si mi-au raspuns ca este obligatia societatii sa o elibereze si dreptul fostilor angajati.
Chiar nu mai stiu ce sa fac....
In ce temei de drept va amendat ITM-ul ?
Temeiul de drept al sanctionarii este :
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
.....

art.34 (5) C.mun. : La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

sau

art.9 din HG nr.500/2011:
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
......
h) refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat;
......
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
....
e) cea prevazuta la lit. h) si j) cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
......

art.8 din HG nr.500/2011:
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Alte discuții în legătură

Bună seara,caut de ceva timp arhiva de la ita autobaza 6/medgidia,in ... Emyne Emyne Bună seara,caut de ceva timp arhiva de la ITA AUTOBAZA 6/MEDGIDIA,in vederea obținerii adeverinței de grupă pentru depunerea dosarului de pensionare.Se ... (vezi toată discuția)
Arhiva intreprinderea de transporturi constanta OpreaDiana OpreaDiana Stiti cumva unde sunt arhivele pentru Intreprinderea transporturi auto Constanta - sectia reparatii auto ? (vezi toată discuția)
Cum pot obtine o adeverinta cu sporuri daca angajatorul nu mai exista? LadyZelda LadyZelda Buna ziua! Daca unei persoane nu i s-a operat in Cartea de Munca corespunzator activitati prestate se mai pot recupera respectivele sporuri (conditii grele de ... (vezi toată discuția)