avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Determinare la sinucidere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Determinare la sinucidere

Bună ziua, Cum şi aşa este în mare vogă cazul fostului prim ministru Adrian Năstase, m-am decis să mă lămuresc în o privinţă.
Fratele meu a încercat să se sinucidă acum doi ani, iar ulterior tentativei a primit pe blogul lui mai multe "recomandări" de noi metode eficiente de sinucidere şi îndemnări pentru a încerca din nou s-o facă. ªtiu că dacă ar face prostia din nou acele persoane ar putea avea probleme, dar întrebarea mea este, se pot lua măsuri doar după o nouă tentativă sau este suficient simplul fapt că a mai încercat s-o facă, lucru bine cunoscut şi de acele persoane?
Cel mai recent răspuns: Dan-Sebastian Chertes , Avocat 19:45, 25 Iunie 2012
ART. 179
Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Fapta de a determina sau de a înlesni sinuciderea unei persoane, dacă
sinuciderea sau încercarea de sinucidere a avut loc, se pedepseşte cu închisoare
de la 2 la 7 ani.
Când fapta prevăzută în alineatul precedent s-a săvârşit faţă de un minor sau
faţă de o persoană care nu era în stare să-şi dea seama de fapta sa, ori nu putea fi
stăpână pe actele sale, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.


Aceasta infractiune reprezinta mai mult decat adresarea de indemnuri si recomandari.
Maiglo a scris:

...întrebarea mea este, se pot lua măsuri doar după o nouă tentativă sau este suficient simplul fapt că a mai încercat s-o facă, lucru bine cunoscut şi de acele persoane?

Determinarea sinuciderii, dupa cum a precizat succint raspunsul anterior, nu tine doar de indemnuri sau recomandari. In acest sens e necesar sa se dovedeasca faptul ca respectivele indemnuri au generat singure sau suprapuse peste o decizie initiala tentativa de sinucidere sau sinuciderea in sine. Recomandarea unor metode, ulterioara incercarii si care nu a fost urmata de o alta incercare sau de o sinucidere reusita nu e sanctionabila penal (eventual moral, dar pentru asa ceva nu exista un sistem sanctionator). Chiar daca persoana stia ca respectivul a mai incercat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incriminarea sinuciderii.. floxter floxter Se pedepseste in Romania tentativa de sinucidere? E incriminata sinuciderea??? (vezi toată discuția)
Inlesnirea sinuciderii mitrea-cosmin mitrea-cosmin daca o persoana prin faptele ei(psihic si verbal)te impinge la sinucidere poate fi pedepsita penal? (vezi toată discuția)