avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere copil major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere copil major

Stimate Domn (Doamna) ,
am o intrebare privind pensia de intretinere copil major. Am divortat de 7 ani , fostul meu sot nu a platit nici o data pensie de intretinere fetitei, atuncia minora. Nu am inaintat cazul judecatoriei, ptr. ca l-a ajutat pe celalalt copil de-al nostru , pe atunci student.
Copilul student a terminat facultatea de trei ani , insa tot nu am primit pensie ptr. cea micaVa multumesc foarte mult ptr. ajutor, care acuma incepe facultatea . Intretimp fostul meu sot s-a recasatorit, si sotia lui are un copil . In ce procent din salariul tatalui poate sa primeasca copilul nostru comun intretinere? Pot sa cer si retroactiv suma neplatita? Eu sa inaintez actele instantei, sau copilul de 20 ani?
Va multumesc foarte mult ptr. ajutorul care-mi acordati. Raman cu respect:
Gabriella Déry
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: Pepiofi , utilizator 13:12, 26 Iunie 2012
de ce nu contactati un avocat. e mai sigur.
nu are legatura un copil cu celalalt, pentru fiecare copil datoreaza intretinere. daca are inca un copil minor, cu cea de-a doua sotie se ia in calcul la stabilirea pensiei de intretinere in bani.
astfel pt un copil datoreaza pana la 1/4 din veniturile nete, 2 copii pana la 1/3 din veniturile nete, pt 3 sau mai multi copii pana la 1/2 din veniturile nete. copilul de 20 de ani cere personal intretinerea pt ca e major si trebuie sa faca dovada ca e in continuarea studiilor
Cea ''mica'' in momentul in care a devenit majora l-a actionat in instanta pe tatal sau in vederea stabilirii pensiei de intretinere pentru majorul aflat in continaurea studiilor? Daca nu, va trebui sa o faca, cererea va fi admisa incepand cu data introducerii actiunii nu si retroactiv.
Avand in vedere ca vor fi doi copii in intretinere, suma datorata pentru amandoi copiii nu va putea depasi 1/3 din veniturile tatalui, iar suma pe care fiica dv o va primi va fi de max.1/6 din venituri.
Din urma veti putea recupera in schimb sumele datorate numai pana la majorat, daca nu cumva a intervenit termenul de prescriptie de trei ani.
Va multumesc pentru raspuns .Si atuncia se considera copilul din al doilea casatorie al fostului sot, daca acest copil nu este al lui , este a actualei sotii ?
Cu stima: Gabriela Déry
Nu, acel copil nu e in intretinerea fostului dvs sot, nu va fi luat in considerare cand se va discuta pensia datorata copilului vostru.
Va multumesc, m-ati ajutat mult.Cu stima:
Gabriela Déry

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pe durata studiilor cristina.andreea cristina.andreea Sunt studenta in anul III, am 21 ani, parintii mei sunt divortati, iar pe durata anilor I si II, toate cheltuielile au fost suportate de mama mea cu exceptia a ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere la doi copii majori mateiniko mateiniko Buna seara.As dori sa aflu daca copii sunt la facultati private mai beneficiaza de pensie alimentara?din prima casatorie am doi copii care acum au varsta de 20 ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie de intretinere Milady09 Milady09 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: Tatal are 2 copii din 2 casnicii diferite. Pensia de intretinere pentru copilul mic este ... (vezi toată discuția)