avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Majorare pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Majorare pensie de intretinere

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie:

Tatal are 2 copii din 2 casnicii diferite. Pensia de intretinere pentru copilul mic este stabilita prin hotarare judecatoareasca in procent de 1/6 din veniturile tatalui.

In fapt, pentru celalalt copil nu s-a platit niciodata pensie de intretinere si nu exista nicio hotarare judecatoreasca care sa contina aceasta obligatie din partea tatalui. In acest moment, acest copil are 22 de ani si este student.

Exista vreo sansa de majorare a pensiei de intretinere pentru copilul minor, in cazul in care s-ar redeschide acest proces?

Fac precizarea ca tatal nu contribuie in plus cu nimic fata de pensia stabilita prin hotarare judecatoreasca.

Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:56, 11 Ianuarie 2016
Daca se face dovada ca fiul major nu mai primeste pensie de intretinere din partea tatalui, atat timp cat se afla in continuarea studiilor, puteti obtine majorarea pensiei de intretinere pentru fiul dvs., in procent de pana la 25% din venitul tatalui.
Buna ziua,
Conform prevederilor Art. 529 C.Civ. Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
Deci 1/6 pentru fiecare copil este maximum admis de lege.
Multumesc pentru raspuns.

Insa daca fiul major nu primeste pensie, cuantumul pentru cel minor nu se poate majora?

Multumesc din nou.
Revin cu cateva detalii, in speranta ca voi primi un raspuns mai cert din partea dvs.

Motivul pentru care mi s-ar parea corect ca procentul sa se majoreze porneste din faptul ca prima sotie a facut un acord cu el si in anul divortului dintre ei s-a putut tine cont de acest acord, respectiv este stipulat in hotararea judecatoreasca ca tatal nu este obligat sa plateasca pensie minorei de atunci (acum in varsta de 22 de ani). Ceea ce s-a si intamplat.

Tatal este un impatimit al jocurilor de noroc, are datorii uriase la banci, persoane fizice, camatari etc si mi s-ar parea cel putin corect ca minorul care primeste acum 1/6 din venituri tatalui sa beneficieze de o suma mai mare, dat fiind faptul ca de la momentul divortului, respectiv de acum 8 ani, copilul a crescut si la fel si nevoile sale. Iar tatal isi permite sa cheltuie sute de milioane pe placerile sale personale, iar la ziua minorului i-a adus acesteia un trandafir, drept cadou.

Se poate dovedi foarte clar ca el nu a platit pensie alimentara celuilalt copil, acum major. Deci practic si in fapt, pensie alimentara nu a platit decat copilului meu.

Multumesc inca o data pentru lamururi.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2016
Milady09, utilizator
Nu veți primi mai mult decât când primului copil nu ii mai datorează pensie.nDacă primul copil nu e angajat, tatal ii datorează pensie, ca ii da sau cat ii da, nu contează în procesul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la pensie alimentara se prescrie ? AlexandruG. AlexandruG. Buna ziua. Sotia mea are o fata dintr-o casatorie anterioara, iar in urma divortului s-a stabilit sa plateasca o pensie alimentara pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara vsandu vsandu BUNA ZIUA! AM UN COLEG CARE A DIVORTAT DE SOTIE SI PANA ACUM A PLATIT PENSIE ALIMENTARA IN PROCENT DE 25% DIN VENITURI. ACUM SOTIA L-A DAT IN JUDECATA PENTRU ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara MihaelaBog MihaelaBog Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati in demararea colicitarii de majorare pensie alimentara. In 2008, decembrie, mi s-a stabilit prin hotarare ... (vezi toată discuția)