avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... majorare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

majorare pensie alimentara

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati in demararea colicitarii de majorare pensie alimentara.
In 2008, decembrie, mi s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca, o pensie alimentara in valoare de 350 lei pt fiul meu in varsta de 4 ani si 8 luni.In prezent as dori sa depun o cerere prin care sa mi se recalculeze aceasta pensie, deoarece stiu sigur ca in prezent salariul fostului sot este mai mare.
As putea face asta fara sa apelez la ajutorul unui avocat din motive financiare si daca da ce ar trebui sa depun in afara de cerere si adeverinta de salariat pe ultimele 6 luni a sotului?
Procentul pt un copil este de 25% sau poate fi chiar 30%din media veniturilor pe 6 luni?
Va trebui sa ne cheme din nou in instanta pe ambii, sau poate fi doar informat asupra deciziei?
Va multumesc pt lamuriri.
Va puteti reprezenta singura. Depuneti la dosar actul de nastere a copilului (copie) si sentinta de stabilire a pensiei - cea de 350 lei(copie).
Codul familiei stabileste clar ca pentru un copil se acorda pensie de intretinere in cuantum de 1/4 din salariul tatalui.
Procesul se desfasoara cu citarea ambelor parti. Deci va fi citat si tatal copilului, obligatoriu. Este treaba lui daca vine sau nu vine la proces, nu va afecteaza mersul procesului.
Actiunea se depune la Judecatoria sectorului unde domiciliaza tatal copilului.

MODEL:


DOMNULE PREªEDINTE,


Subsemnata ………………………..(fosta ………….)., domiciliata în Bucuresti, Str. ………................. , in numele si ca reprezentanta legala a minorei ……………… in varsta de ……..
chem în judecată pe pârâtul ………………………cu domiciliul în …………….

Obiectul cererii
Prin sentinta ce o veţi pronunţa vă solicităm:
Majorarea nivelului pensiei de intretinere corespunzator salariului cu care paratul este incadrat in munca.

În fapt,
Minora ………………………., este fiica mea si a lui ……………………….. din casatorie, iar in urma divortului pronuntat la data de ……………….., minora mi-a fost incredintata .
Se mentioneaza locul de munca al paratului (tatal copilului).

Actiunea este scutita de plata taxei de timbru in temeiul art. 15 lit. c din Lg. 146/1997.

În drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 44 rap. la art. 94 din Codul familiei.
În dovedirea prezentei înţeleg să mă folosesc de proba cu acte.
Depun prezenta în dublu exemplar în vederea comunicării.

Data: ………………… SEMNATURA:


DOMNULUI PREªEDINTE AL
JUDECATORIEI

1. Maximul cuantumului contributiei la intretinerea minorului poate fi, pentru un singur copil, de 1/4 (25%) din veniturile realizate. Nu este neaparat ca aceasta contributie sa fie stabilita la nivel maxim (cu toate ca este o practica destul de constanta) pentru ca aceasta contributie se plateste dupa nevoia celui care o primeste si posibilitatile celui care o da.
2. Puteti face cererea in care sa mentionati ce cereti exact, sa mentionati sentinta prin care s-a stabilit pensia de intretinere etc.
3. Se citeaza ambele parti intrucat procedura este una contencioasa si contradictorialitatea este de esenta contenciosului.
Va multumesc.
Sunt eventuale taxe de platit?
NU
De ce nu discutati cu tatal sa va intelegeti, poate nu e nevoie de actiune in instanta...
Oricum, instanta competente e si cea de la domiciliul reclamantului pentru pensii de intretinere.

Alte discuții în legătură

Model de cerere pensie alimentara admin12 admin12 Buna seara ! Nu stiu cum sa formulez [b][u]o cerere pentru solicitare pensie alimentara copii majori[/u]. [/b]Nu stiu in baza carui temei legal sa o ... (vezi toată discuția)
Solicitare marire pensie alimentara Alina2011 Alina2011 Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu o solicitare de marire a pensiei alimentare? Sau nu face nimeni nimic pro-bono? :D (vezi toată discuția)
Cerere recalculare pensie alimentara lulita lulita ce puteti sa-mi spuneti despre un model de cerere prin care sa solicit recalcularea pensiei alimentare ,deoarece prin sentinta definitiva s-a stabilit un ... (vezi toată discuția)