Am avut un proces cu angajatorul privind concedierea ilegala (art. 61 lit. c).
Dupa terminarea procesului, instanta de fond constata ca am fost concediat ilegal deoarece concedierea pe "motive medicale" s-a facut doar in baza fisei de aptitudini eliberata de medicul unitatii, fara o decizie a organelor competente de expertiza medicala.
Sentinta stabilea faptul ca decizia a fost ilegala si in esenta : 1)-anuleaza decizia de concediere
2)--reintegrarea pe functia detinuta anterior emiterii deciziei 3)-obliga parata sa plateasca reclamantului despagubiri egale cu salariile indexate,majorate si recalculate si celelalte drepturi de care a beneficiat de la data emiterii deciziei pana la data reintegrarii efective
Parata face recurs si Curtea de apel , de data asta constatand ca nu s-a respectat procedura concedierii ( in sensul punerii la dispozitie a listei cu posturile disponibile la data emiterii deciziei) stabileste:
-modifica in parte sentinta recurata in sensul ca admite in parte actiunea
-dispune reintegrarea reclamantului intr-un loc de munca corespunzator cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina muncii
-mentine restul dispozitiilor
-irevocabila
Dupa o perioada de peste un an de la pronuntarea Deciziei Curtii de apel si dupa multe solicitari din partea mea (inclusiv actionarea in penal si solicitarea executarii silite) de a se pune in aplicare hotararile instantelor, parata imi trimite acasa o adresa prin care ma invita la sediul sau in vederea reangajarii in postul de betonist necalificat.
Mentionez ca eu sunt absolvent al Facultatii de constructii Bucuresti cu "diploma de stat" din anul 1980 si de atunci am indeplinit in aceasta unitate functiile urmatoare : sef schimb, sef atelier, sef sectie, sef compartiment ctc-laborator, sef serviciu productie, sef sectie cariera exploatare piatra constructii si agregate minerale.
Cine ma poate lamuri acum ce-i de facut dupa gafa Curtii de apel ?
Nu stiu in ce masura v-ar ajuta exercitarea unei cai extraordinare de atac impotriva acelei hotarari judecatoresti ... mi se pare o aberatie faptul ca Curtea a decis reintegrarea intr-o alta maniera decat s-ar impune de drept potrivit principiului "restitutio in integrum".
1) In cazul reintegrarii am dreptul la co intreg pe anul in curs?
2) Daca parata pune in aplicare doar un punct din cele trei ale hotararilor instantei, am dreptul sa refuz maniera si sa cer numai aplicarea in totalitate ?
3) Nu-i normal ca intai sa se emita decizia de anulare a De ciziei de concediere ?
1. In cazul reintergarii aveti dreptul la CO intergral ...
2. Daca angajatorul refuza sa puna in aplicare in totalitate hot.jud. , aveti dreptul sa formulati plangere penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti.
3. Dupa pronuntare si luare la cunostinta de continutul hotararii , angajatorul va emite decizia de reintegrare care va fi comunicata salariatului ...
In cererea de chemare in judecata eu nu am cerut decat reintegrarea pe vechiul post, desfiintarea deciziei de concediere si plata tuturor drepturilor de la concediere pana la reintegrare.
Formularea Curtii de apel mi se pare ca nu corespunde capetelor de cerere; sau nu se mai tine cont de ele, avandu-se in vedere ca recursul a fost declarat de angajator ?
Se poate incerca o revizuire pe baza art.322 pct.2 C.proc.civ., si anume: Dacă s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decât s-a cerut (art.322 pct.2 C.proc.civ.)
Acest motiv de revizuire este o aplicare a principiului disponibilităţii, precum şi a obligaţiei instanţei de a hotărî numai în limitele în care a fost sesizată .
Reintegrare salariat
acuta
Buna ziua.Va prezint urmatorul caz la care va rog sa ma ajutati:Am avut o concediere individuala in anul 2009 si in urma unui recurs datorita unor vicii de ... (vezi toată discuția)