Va scriu in speranta ca ma puteti lamuri asupra unor aspecte legate de partaj. Parintii mei au divortat acum un an dar nu s-a facut inca partajul. Detin impreuna un apartament in Buc si o casa la tara construita in timpul casatoriei. Eu si sora mea am adus imbunatatiri apartamentului printr-un credit de nevoi personale. Intrebarile ar fi urmatoarele:
1. In cazul in care una din parti ar dori sa primeasca mai mult de 70% din bunuri, care ar fi modalitatile prin care ar trebui sa demonstreze ca a avut o contributie mai mare la obtinerea acestor bunuri? Martorii ar fi suficienti intr-un astfel de caz?
2. Daca noi copiii am dori sa ne recuperam investitia in cazul vanzarii apartamentului, cum ar trebui sa procedam?
1. Proba cu martori va fi admisa doar in cazul in care exista un inceput de dovada scrisa, adica inscrisuri care sa faca dovada ca una dintre parti a avut o contributie mai mare la achizitionarea acestor bunuri.
2. Ar trebui sa interveniti in proces, in calitate de intervenienti in nume propriu si sa dovediti sumele pe care le-ati investit in respectivul imobil, urmand cainstanta sa va acorde un drept de creanta asupra acestor sume.
Orice mijloc de proba poate rasturna prezumtia relativa a achizitionarii bunurilor cu o contributie egala a sotilor.
Din punctul meu de vedere , depozitiile martorilor ar trebui completate cu inscrisuri , inceput de dovada scrisa , prezumtii.
Imbunatatirile dvs cu privire la bunurile comune ale parintilor dv dau nastere unui drept de creanta , pt care dvs vi-l puteti valorifica sesizand instanta de judecata.
pentru a primi o parte mai mare de 50%, partea care solicita trebuie sa dovedeasca faptul ca a avut o contributie mai mare la dobandirea bunurilor comune. Dovada se poate face cu inscrisuri, martori, interogatoriu. Martorii pot sa fie suficienti dar sunt preferate inscrisurile. Asat deoarece martorii unei parti vor sustine ceva iar martorii celeilalte parti vor sustine exact contrariul, caz in care judecatorul va fi in dificultate.
Dvs. copii puteti interveni in procesul de partaj si sa solicitati recuperarea sumei pe care ati investit-o in imbunatatirile imobilului.
Partaj
ro_red_rosu
M am casatorit acum 8 ani, sotul avea apartament cu 2 camere, cu banii parintilor mei am renovat apartamentul(gresie , faianta, varuit, cumparat mobila- doar ... (vezi toată discuția)