Locuiesc la etajul 4 al unui imobil si am un aparat de aer conditionat care are furtunul de condens undeva pe latura balconului inchis. In fiecare vara am probleme cu vecinul de la etajul I pentru ca, spune el, condensul de la aparatul de aer conditionat se scurge pe tabla pervazului de la dormitorul dansului, sau pe tabla pe care dansul a instalat-o pe latura superioara a balconului atunci cand a inchis balconul, sau pe tabla cu care acesta si-a acoperit izolatia exterioara a apartamentului ( mentionez ca vecinul si-a izolat apartamentul pe exterior, fiind singurul locatar carea facut acest lucru). Ceea ce il deranjeaza pe vecin este zgomotul facut de picaturile de apa care cad pe pervazul dansului.Anul trecut am chemat o persoana care a mutat furtunul respectiv (contra cost) dar, in timp, acesta a revenit la pozitia initiala. Acum, din nou aceeasi problema si aceleasi amenintari. As dori sa stiu daca din punct de vedere legal sunt obligata sa fac ceva in acest sens. Va multumesc!
Aparatele de aer conditionat filtreaza aerul din incinte si retin pe textura filtrului microorganisme, bacterii, etc. Prin condensul care se elimina, se spala de fapt filtrele si prin urmare acest condens contine substante nocive. Pentru evitarea contaminarii mediului inconjurator si a persoanelor din jur, normele sanitare si normele ssm prevad obligativitatea colectarii acestui condens in vase inchise si a evacuarii ulterioare, controlate, in canalizare.
Dupa cum observati, zgomotul este cel mai putin periculos pentru vecinul dvs.
Probabil aveti un aparat de constructie mai veche sau unul achizitionat la mana a 2-a, fara sigla CE. In prezent, normele UE interzic ca acest gen de aparatura se fie livrata fara recipientul de colectare condens, amintit mai sus.
O sa-mi spuneti ca peste tot, in strada, curge condensul in capul trecatorilor. Asa este. Concluzia ? Institutiile statului nu isi fac datoria pentru care sunt platiti de la bugetul statului, lucratorii din cadrul acestora.
Montati recipientul de colectare condens intr-un loc accesibil din apartamentul dvs. si goliti-l periodic de condensul colectat, in WC.
Cantitatea de condens colectata este in functie de reglarea temperaturii. Nu reglati temperatura in incinta cu mai mult de 10 grade sub tempratura exterioara. Astfel va protejati dvs. impotriva racelilor si a altor complicatii ale aparatului respirator. Tot odata se va colecta o cantitate minima de condens, nefiind necesar a fi golit vasul colector destul de rar, sa zicem de maxim 2-3 ori pe saptamana.
Daca aveti cartea tehnica a aparatului de aer conditionat, ar fi util sa o cititi cu mare atentie si sa verificati cum au fost respectate, la montaj, prevederile din manual.
Pentru lamuriri suplimentare privind riscurile pentru sanatatea celor expusi, consultati Cerintele minime de securitate pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici, aprobate prin HG nr. 1092/ 16.08.2006.
Am aceasta problema si eu cu vecina de la etajul inferior, am pus un vas de 5 litri pe care il golesc cand se umple, puteti arunca apa in wc si faceti si "economie" de apa. Asta este traiul in comun, trebuie sa ne adaptam.
Va multumesc pentru raspuns! Aparatul de aer conditionat a fost cumparat nou si montat in anul 2008 si nu are recipient pentru colectarea condensului. Furtunul de evacuare a fost montat pe una dintre laturile balconului si este scos afara pe langa geamul termopan, prin perete. Condensul se scurge intr-o zona verde, nu in capul trecatorilor. Problema vecinului este ca pe toata suprafata exterioara a apartamentului dansului, si-a montat un mic acoperis din tabla de vreo 15-20 cm latime ca sa nu i se infiltreze apa pe langa izolatia exterioara, fiind singurul din bloc care si-a izolat exterior apartamentul si condensul cade undeva pe acoperisul lui.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Problema vecini
exelero88
locuiesc intr-un bloc cu 8 etaje la etajul 1 in mijloc.vecinii de la etajul 8 din dreapta mea si-au pus de curand aparat de aer conditionat.furtunul de ... (vezi toată discuția)
Clima-o problema?
Simona28
Buna ziua, ma numesc Simona, sunt din Timisoara si am 29 de ani. De curand mi-am montat clima in apartament si se pare ca ii deranjeaza pe vecinii de la et 1 ( ... (vezi toată discuția)