avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Intocmirea dosarului de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Intocmirea dosarului de pensionare

Mai intai, apreciez foarte mult orice ajutor. Este prima oara cand ma ocup de un dosar de pensionare si am nevoie de cateva raspunsuri. Imi cer scuze daca am scris mult prea mult. Va multumesc!

Apoi, as dori sa va adresez intrebarile:

1. In calitate de angajator, eu trebuie sa ma ocup de dosarul de pensionare al unei angajate care indeplineste conditiile pentru limita de varsta? Inteleg ca dansa trebuie sa imi aduca anumite acte, pe care eu nu le posed, insa responsabilitatea intocmirii dosarului complet imi revine mie?
Si, daca as avea mai multi angajati, in aceasta situatie, ar trebui sa urmaresc eu cand indeplineste fiecare conditiile pentru pensionare?

2. Contractul angajatei mele va inceta in temeiul art. 56, lit C, Codul Muncii? Cu ce data?

3. Cu privire la lista cu acte primita de la angajata as avea cateva nelamuriri:
- "Diploma de studii şi foaia matricolă, in copii, sau adeverinţa de certificare a perioadelor de studii învăţământ superior, etc" - atat diploma cat si foaia matricola fac referire tot la studii superioare (ca adeverinta), deci daca acestea nu exista nu trebuie prezentat altceva, nu?
- "Adeverinţa privind sporurile la salariu": are nevoie de o adeverinta de la fiecare loc de munca, in parte? Daca nu a beneficiat de nici un spor la anumite locuri de munca (cum e si la noi), trebuie un act care sa specifice acest lucru? Sa specific in adeverinta de vechime?
- "Adeverinţa privind grupa superioara/condiţii de munca". Tot ce am de la angajata e un certificat de absolvire a cursului de calificare gradul 1 intr-o anumita meserie. Nu cred ca despre asta este vorba, nu? Ce anume ar trebui aici? La firma noastra sigur nu este vorba de grupa superioara, etc insa ma intreb la cele anterioare, daca trebuie sa solicite ceva de acest gen.
- "Alte acte pentru dovedirea perioadelor de activitate şi a veniturilor realizate:" aici intra adeverinta de vechime pentru perioada 1 ian 2011 pana la incetare? Sau aceasta nu o pot emite decat dupa primirea deciziei de pensionare, aceea fiind data incetarii contractului?
Sunt putin confuza cu privirea la ordinea in care trebuie sa se desfasoare lucrurile.
(incetare contract, decizie, etc).

Ultima intrebare ar fi: am inteles ca dupa pensionare pot sa o reangajez? Numai part time sau in ce conditii, va rog?

Multumesc din nou.
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 11:50, 16 August 2012
@ "Bruta": Am inteles. Mi-ati fost de mare, mare folos! Va multumesc din inima!

Cu mare placere @DorinaCristina !
... Si bineinteles ca va primi pensie de la data de cand a depus dosarul ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de pensionare Alexandra Ilie Alexandra Ilie Buna ziua, Am o salariata careia i s-a eliberat decizia de pensionare pentru limita de varsta, ieri! Cum ar trebui eu sa procedez? trebuie incetat contractul ... (vezi toată discuția)
Salariu pana la emiterea deciziei de pensionare rin rin Daca un cim inceteaza de drept la o anumita data si salariatul nu avea cunostinta de aceasta data ce poate face in privinta drepturilor banesti de pana la ... (vezi toată discuția)
Pensionar cflori2002 cflori2002 buna ziua, am un salariat care mi-a adus decizie de pensionare la limita de varsta. eu ii inchid contractul individual in desfasurare si ii deschid altul ? el ... (vezi toată discuția)