Unei rude de-ale mele i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru un teren agricol. Ulterior, pe acel teren s-a asezat un nene care a inceput sa cultive cartofi si altele. La ceva timp respectivul a actionat-o pe ruda mea in instanta cerand anularea titlului de proprietate eliberat pe numele acesteia. Instanta i-a respins actiunea precizand ca titlul de proprietate a fost corect eliberat si hotararea a ramas definitiva si irevocabila.
Acum, aceasta ruda vrea sa reintre in posesia terenului, deci sa-l dea pe nenea asta afara si ulterior sa vanda terenul.
Ce se poate face in acest sens? Se poate merge cu titlul de proprietate si cu hotararea la organul de politie sau la executorul judecatoresc pentru a se face ce anume? Sau trebuie formulata o actiune in revendicare? Mentionez ca respectivul a si imprejmuit terenul cu gard si practic el nu locuieste acolo ci doar cultiva terenul.
Multumesc
Chiar nu stiu sa va raspund in legatura cu impozitul, insa mai mult ca sigur dreptul nu este intabulat. Stiu ca plateste ceva impozite la primarie pentru ca mai are si alte terenuri in sat/comuna, dar nu stiu in special pentru acest teren.
Asta sper, sa nu se ajunga la o noua actiune in instanta in revendicare pentru ca e iar un proces lung si nu stiu daca ruda mea mai poate sustine moral, financiar, un astfel de proces. Deja cel cu nulitatea a durat mai bine de 2 ani: in prima instanta i s-a respins cererea reclamantului dupa care a facut recurs desi era evident ca nu-si poate dovedi pretentiile. Ma gandeam daca intr-o actiune in revendicare nu s-ar putea eventual merge si pe abuz de drept avand in vedere ca este evident dreptul rudei mele, iar o alta serie de ascultari de martori etc. presupune iar multe deplasari si multa bataie de cap.
Poate se rezolva cu o plangere la politie pentru tulburare de posesie cum zicea cineva mai sus, avand in vedere ca pe langa titlu mai exista actualmente si o hotarare judecatoreasca care spune ca dreptul a fost constituit in mod corect pe numele rudei mele. Nu as vedea sensul unei actiuni in revendicare caci pana la urma in procesul cu nulitatea, tocmai asta s-a urmarit - dovedirea dreptului de proprietatea a rudei mele si lipsa dreptului reclamantului.
Nu ar putea fi vorba si de putere de lucru judecat, caci doar actiunea ar purta o denumire diferita, procesul desfasurandu-se de fapt intre aceleasi parti, avand acelasi obiect si aceeasi cauza (uzucapiunea - pe care a invocat-o si ruda mea dar din pacate nu a avut bani pentru taxa de timbru si instanta s-a pronuntat numai asupra nulitatii; donatia- invocata de reclamant si titlul de proprietate emis de primarie)??
De basarabeni nu poate fi vorba :)) iar terenul nu are o valoare asa de mare insa e frustrant cum unii vor sa devina latifundiari pe barba ta si mai vor sa te jefuiasca inca. Nepoata acestui nene (avocata) a pornit mai mult procesul in speranta obtinerii unor cheltuieli exorbitante de judecata sperand ca ruda mea nu se va prezenta la proces (deoarece nu se mai interesase de teren pana atunci). Adica, dupa ce te stii in neregula si profiti de bunul altuia mai ai tupeul sa speri si la castiguri suplimentare pfffffffff...e incredibil cat sunt unii de lacomi
Scuze pentru intarziere in raspuns. Am vorbit cu ruda mea si mi-a spus ca ea a platit impozit pe acel teren din momentul eliberarii titlului de proprietate.
Intre timp am aflat ca nenea care ocupa terenul a decedat. Chiar nu stiu ce sa o mai sfatuiesc in situatia de fata. Deocamdata i-am zis sa se duca la politie sa vedem ce-i zic cei de acolo. Ideea e ca trebuie sa faca un certificat de mostenitor suplimentar pentru acest teren pentru ca titlul de proprietate a fost eliberat la aproximativ 16 ani de la decesul tatalui ei. Dupa inscrierea in cartea funciara, doreste sa vanda terenul. Insa nu stiu ce sa-i zica sa faca cu gardul domnului care ocupase terenul si nici cu eventualele plantatii care se afla pe teren. Nu vreau sa fie ulterior actionata in judecata pentru a restitui pretul gardului si a plantatiilor.
Va rog un sfat, multumesc