avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... casatorie dintre un cetatean roman si o cetateanca ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

casatorie dintre un cetatean roman si o cetateanca moldoveanca

salut,am si eu o problema si am nevoie de un sfat...vreau sa ma casatoresc cu prietenul meu insa e roman...eu moldoveanca....suntem ambii in italia....nu stim ce sa facem sa ne inscriem in romania sau in italia...unde e mai bine....si ce acte ne treb....va rog ajutatima...multumesc anticipat....ana....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 12 Iunie 2021
Sunteti legal in Italia?
da suntem legal....el e de mai mult timp...insa eu sunt pe viza si acum treb sa merg acasa,dupa care ma intorc iar pe contract de munca....insa am vrea sa stim care e procedura mai bine de a te casatori....
Va puteti casatori la ambasada ori consulatul Romaniei ori al Rep.Moldova din Italia sau la o primarie din localitatea de resedinta din Italia. Daca va casatoriti la primarie nu uitati ca aveti termen 6 luni sa solicitati transcrierea certificatului la aut. romane(la aut. moldovene nu stiu care este termenul de transcriere-eventual intrebati dvs. la primaria de la locul dvs. de domiciliu). Puteti solicita inscrierea certificatului de casatorie la ambasada ori consulat ce aveti mai aproape de dvs.Daca aveti de gand sa locuiti si pe viitor in Italia si nu aveti de gand sa faceti o vizita prea curand rudelor din Romania, sfatul meu este sa va casatoriti la o primarie si sa solicitati inscrierea la ambasada sau consulat. Astfel economisiti bani si timp.Casa de piatra:vishenka:
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
Justitiarul711, utilizator
multumesc,insa daca ne casatorim in romania va fi mai greu de facut actele in italia sau mai usor si care e procedura?
In ambele situatii va fi la fel de usor. In calitate de membru de familie a unui cetatean european veti avea anumite beneficii sociale si procedurale. Practic nu veti mai avea nevoie de permis de munca, vize, permise de sedere, etc.

Daca alegeti sa va casatoriti la consulatul României (de preferat as zice eu) trebuie urmatoarele:

Ambasadorul poate incheia casatorii atat intre doi cetateni romani, cat si intre un cetatean roman si un cetatean strain, daca legea statului acelui cetatean nu se opune. Oficierea casatoriei va avea loc dupa trecerea unui termen de 10 zile de la data depunerii cererii insotite de celelalte acte mentionate in cele ce urmeaza.
Pentru a se putea casatori la Ambasada, cetatenii romani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- barbatul sa fi implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fi implinit varsta de 16 ani;
- sa nu fie deja casatoriti;
- sa prezinte documente de identitate valabile (pasapoarte sau carti de identitate).

Acte necesare :

1. Declaratia de casatorie (11.5.c), semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei. Din declaratie rezulta: vointa de a se casatori; faptul ca indeplinesc cerintele prevazute de art. 4-10 din Codul familiei, cu privire la indeplinirea conditiilor de fond si lipsa impedimentelor la casatorie; declaratia ca au luat cunostinta reciproc de starea lor de sanatate; numele purtat in timpul casatoriei;

2. Pasapoartele sau cartile de identitate valabile, originale si fotocopii;

3. Certificatele de nastere, originale si fotocopii;

4. Declaratie scrisa personal, semnata la sediul Ambasadei privind situatia casatoriilor anterioare, insotita, cand este cazul, de:
- copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare, definitiva si irevocabila;
- certificatul de deces al fostului sot;
- certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;

5. Certificate medicale (prenuptiale), originale, in care sa se precizeze daca viitorii soti sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria; aceste certificate sunt valabile 14 zile de la data emiterii.

N.B. Actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesar sa fie insotite de traducerea corespunzatoare in limba romana, efectuata de un traducator autorizat, legalizata de un notar si, daca este facuta intr-o tara a Uniunii Europene, prevazuta cu apostila Conventiei de la Haga. Traducerea se poate de asemenea efectua direct la Ambasada. Pentru traducere, taxa consulara este de 40 euro/pag, iar legalizarea traducerii este de 30 euro pentru fiecare document.

Sotul strain va prezenta in plus:

1. Certificatul de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular competent al acelui stat in Italia;

2. Certificatul de cutuma privind conditiile de forma si de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat in Luxemburg.

Precizari:

- in ziua primirii declaratiei de casatorie, consulul va dispune afisarea acesteia in holul Ambasadei, astfel incat orice persoana sa poata face opozitie la casatorie in termen de 10 zile. Opozitia se face in scris, precizand motivul care impiedica incheierea casatoriei si dovezile pe care se sprijina.
- termenul legal in care se poate incheia casatoria este de 10 zile de la data cand a fost inregistrata declaratia de casatorie. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la limita de valabilitate a certificatelor medicale care este de 14 zile, conform instructiunilor Ministerului Sanatatii nr. Xii/C.1/2758 din 24.07.1971.
- in cazul in care unul dintre soti nu cunoaste limba romana sau in cazul incheierii casatoriei intre surdo-muti se va incheia impreuna cu interpretul autorizat un proces verbal in care va fi consemnat faptul ca sotii si-au dat consimtamantul in cunostinta de cauza.
- cei doi soti vor semna in registrele de stare civila pentru exactitatea datelor inscrise, cu numele pe care au convenit sa le poarte in timpul casatoriei. Rectificarea sau completarea ulterioara a actelor de stare civila se poate face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Casatorie in cipru eugeniachicu eugeniachicu Salutare. Am o dilema...Sunt cetateanca a Romaniei dar cu domiciliu in Basarabia. Locuesc la moment in Cipru si permisul meu de sedere este legal bazat pe ... (vezi toată discuția)
Casatorie in republica moldova olteanu1978 olteanu1978 Buna seara! Am dat cu capul in ,,tavan\'\' daca pot spune asa, nu pentru ca vreau sa ma insor, mai degraba pentru birocratia cu care ma confrunt. Am cunoscut o ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre un roman si o moldoveanca [republica moldova] mirongalina mirongalina Deci toata \\"aventura\\" incepe asa,vreau sa ma casatoresc mica problema sa zic asa este ca eu sunt Roman si ea Moldoveanca,vrem sa ne casatorim in Republica ... (vezi toată discuția)