Buna ziua.Am o situatie mai deosebita si am nevoie de sfatul dvs.Din prima casatorie, sotul meu a avut un fiu care a decedat cu putin timp in urma.Fosta sotie l-a chemat la notar pentru succesiune. Apartamentul in care ea locuia impreuna cu baiatul l-a primit in schimbul cotei parti din casa in care ea si sotul meu au locuit pana la divort.Poate sotul meu emite vreo pretentie?Nu inteleg de ce trebuie sa mearga si el la notar.Si acum, o alta intrebare:ce se intampla in cazul decesului sotului meu? In casa am investit foarte mult de cand ne-am casatorit, dar eu nu figurez in extrasul funciar.Nu avem copii, dar eu am doua fete din prima casatorie.Fosta sotie poate sa aiba pretentii in numele fiului decedat? Dar rudele lui? Cu fetele mele ce se intampla in cazul decesului meu? Ce drept au la mostenire in ambele cazuri?Multumesc anticipat
Este posibil ca mama sa-i fi transmis proprietatea imobilului fiului său , sau ca fiul defunct să fi avut alte bunuri pe numele său, iar părinţii au dreptul, conform legii, de a-şi moşteni copiii.
Imobilul în care locuiţi şi în care afirmaţi că aţi făcut investiţii, este bun dobândit în timpul căsătoriei ? Fiindcă dacă este aşa, indiferent dacă figuraţi sau nu ca şi coproprietar, imobilul este bun comun , iar fetele dvs. au dreptul de a vă moşteni.Dacă însă bunul imobil este bunul propriu al soţului dvs. , fetele dvs. din prima căsătorie nu vor putea moşteni decât bunurile existente în patrimoniul dvs. la acea dată. Dacă soţul dvs. va deceda înaintea dvs. , fetele dvs. vor culege partea de moştenire pe care dvs. o veţi culege de pe urma soţului dvs.
În caz de deces al soţului dvs. , fosta soţie a acestuia nu poate avea pretenţii în numele fiului predecedat.
Însă la moştenirea soţului dvs. pot veni alţi potenţiali succesibili, din clasele de moştenitori enumerate de lege şi, desigur, dvs., în calitate de soţie supravieţuitoare.
Multumesc pentru promptitudine.Imobilul in cauza este bunul propriu al sotului meu.Eu am avut un apartament pe care l-am vandut dupa ce ne-am casatorit, am luat si credit din banca si am cumparat un altul, pe care nu l-am intabulat inca.Avand in vedere ca am o contributie mult mai mare la cheltuielile casei si creditul, practic, il platesc eu, pot intabula apartamentul pe fete?
Normal, dacă aţi vândut un bun imobil propriu şi aţi achiziţionat altul, din banii obţinuţi în urma vânzării, bunul imobil nou achiziţionat ar trebui să aibă regimul tot al unui bun propriu al dvs. . La achiziţionare însă ar fi trebuit să specificaţi acest lucru , adică provenienţa banilor. Acum nu ştiu în ce măsură există posibilitatea de a-l intabula pe numele fetelor dvs. Ar trebui să aveţi acceptul soţului .