avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pe cine chem in instanta in cazul in care dreptul la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pe cine chem in instanta in cazul in care dreptul la munca imi este incalcat

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati. In momentul de fata sunt in organul de conducere al unui sindicat. Legea ne permite sa fim platiti, din pacate ne aflam in imposibilitate deoarece:
1.organizatia are putini membrii si din cotizatii nu se poate asigura un salariu minim brut pentru a incheia un cim legal
2. s-ar putea totusi incheia un cim cu timp de munca partial, cu un salariu de maxim 200 lei/luna Atat isi permite organizatia. Din pacate, nici de aceasta forma de remunerare nu ne putem bucura deoarece codul muncii statueaza suspendarea de drept a cim-ului in cazul in care suntem salarizati de sindicat.

O singura forma de remunerare exista in cazul nostru si anume cele 5 zile libere platite de angajator. De cand ccr a decis ca este neconstitutional nici pe acestea nu le mai avem decat tot fara plata din partea angajatorului. Consider totusi ca neconstitutional este si articolul din codul muncii care obliga la suspendarea de drept a cim-ului daca sunt platita de sindicat, cu atat mai mult cu cat se considera ca sindicatul si patronatul sunt doi angajatori diferiti, eu de ce nu pot avea 2 contracte de munca simultan la doi angajatori diferiti? Imi este incalcat dreptul la munca si sunt obligata sa prestez munca sindicala fara recompensa materiala .
In cazul meu, sunt prejudiciata material, dar nu de angajator si nici de organizatie, consider ca statul este cel care mi-a creat acest prejudiciu prin acel articol, pot deschide proces statului, pentru incalcarea dreptului constitutional la munca ? Care ar fi pasii de urmat?
Multumesc din suflet pentru ajutor, sunt in aceasta situatie de 7 ani, are si munca voluntara rostul ei precum si limita ei.
Cu stima..
Cel mai recent răspuns: valita , utilizator 20:57, 26 Iunie 2012
Mmda.

Inainte de a cauta un parat as incerca o "compunere" catre CNCD intrucat,

Art. 18. - (1) Consiliul este responsabil ... şi în ceea ce priveşte armonizarea dispoziţiilor din cuprinsul actelor normative sau administrative care contravin principiului nediscriminării. (OG 137/2000).

Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
romascanu, moderator
Multumesc foarte mult pentru ajutor. O sa trimit o petitie Consiliului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liderul de sindicat poate fi lucrator desemnat sau membru in ... armandliviu armandliviu Liderul de sindicat poate fi lucrator desemnat sau membru in SIPP? Nu cumva este un conflict de interese? Va rog un raspuns documentat, cu trimitere la ... (vezi toată discuția)
Presedinte sindicat alexandru777 alexandru777 Un presedinte de sindicat, caruia i s-a desfacut contractul individual de munca pe motive disciplinare, mai poate detine functia respectiva precum si o functie ... (vezi toată discuția)
Remuneratie fara munca Brokeru22 Brokeru22 O persoana face parte din conducerea unui sindicat la o institutie publica, activitatea pe care o desfasoara in cadrul activitatilor sindicale este remunerata ... (vezi toată discuția)