avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Legea 84/2012
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Legea 84/2012

Buna ziua!
Lucrez in administatia publica locala si am primit intre anii 2008-2011 un spor pentru hrana si tinuta.Aceste sume le-am luat in baza unui contract colectiv de munca inregistrat la Directia muncii.Curtea de conturi ne-a imputat aceste sume (ordonatorul de credite al institutiei a dat dispozitie de retinere) si din ianuarie 2012 ni se fac lunar retineri pentru acoperirea "prejudiciului".Mentionez ca aceste sume au fost platite angajatilor din contul de cheltuieli materiale,oprindu-se si impozit la ele. In acest caz beneficiem de aparitia Legii 84/2012? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:12, 3 Iulie 2012
Parerea mea, cu tot regretul, este ca nu vi se aplica prevederile legii 84/2012, intrucat aceasta face referire la veniturile de natura salariala; ori, atata vreme cat sumele pentru hrana si tinuta s-au platit de la capitolul bugetar 54 "materiale", nu sunt salarii. Guvernul stia el ce face cand a dat aceasta lege, intrucat mai toata lumea care a avut spor de hrana si tinuta prin contract/acord colectiv, le-a platit din contul de materiale, nefiind asimilate salariilor.
Art. 1
Prezenta lege se aplica personalului din sectorul bugetar platit din bugetul general consolidat al statului ale carui venituri de natura salariala au fost stabilite pana la intrarea in vigoare a Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare, in baza:
a) contractelor sau acordurilor colective de munca incheiate, inregistrate la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sau, dupa caz, la inspectoratele teritoriale de munca si necontestate la instantele judecatoresti competente;
b) hotararilor consiliilor locale si judetene;
c) contractelor de munca/conventiilor civile incheiate in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, conform Ghidului de finantare, in care Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sau unitatile si institutiile aflate in subordine/coordonare au calitatea de beneficiar/partener.

Art. 2
(1) Se aproba exonerarea de plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala stabilite in conditiile art. 1 pe care personalul din sectorul bugetar trebuie sa le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi a unor prejudicii.
(2) Sumele recuperate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ca urmare a deciziilor prevazute la alin. (1),s nu se restituie.


Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra,dar aceste drepturi au fost impozitate ca si salariile.A fost corect?
In cazul nostru (caci si noi am luat candva asa ceva), s-a considerat ca sunt exceptate de la impozitare in baza art. 55 alin.4 lit. b si e din Codul fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordul scris/angajament de plata nichiforgm nichiforgm Acordul scris sau angajamentul de plata reprezinta titlu executoriu? In cazul unei imputatii facuta de Curtea de conturi, acordul scris reprezinta titlu ... (vezi toată discuția)
Imputare sume Tpopa Tpopa Bună ziua, Cum se recuperează sumele de bani imputate de Curtea de conturi unor salariaţi (funcţionari publici şi personal contractual) dintr-o ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pensie alimentara anyme anyme Buna seara, Sunt in divort si sotul meu trebuie sa aduca o adeverinta pentru stabilirea pensiei alimentare pentru baiatul nostru.Astazi,m-a informat ca pe ... (vezi toată discuția)