avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... contabilitate institutie publica
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

contabilitate institutie publica

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare: contabilul (nu este functionar public) al unei primarii, poate tine si contabilitatea unui SRL, care apartine primariei?
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 16:52, 27 Iunie 2012
Da, daca este persoana fizica autorizata, conform ordinului 1917/12.12.2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, capitolul I din norme, punctul 1.2:

1.2.Organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice
Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la instituţiile publice revine ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionarii unităţii respective.
Instituţiile publice organizează şi conduc contabilitatea de regula, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul sef sau alta persoana împuternicită să îndeplinească aceasta funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare şi răspund împreună cu personalul din subordine de organizarea şi conducerea contabilităţii, în condiţiile legii.
ªeful compartimentului financiar-contabil este persoana care ocupa funcţia de conducere a compartimentului financiar-contabil şi care răspunde şi de activitatea de încasare a veniturilor şi de plata a cheltuielilor sau, după caz, una dintre persoanele care îndeplineşte aceste atribuţii în cadrul unei instituţii publice care nu are în structura sa un compartiment financiar-contabil sau persoana care îndeplineşte aceste atribuţii pe baza de contract, în condiţiile legii.
Instituţiile publice la care contabilitatea nu este organizata în compartimente distincte sau care nu au personal încadrat cu contract individual de munca, potrivit legii, pot încheia contracte de prestări de servicii, pentru conducerea contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiare trimestriale şi anuale, cu societăţi comerciale de expertiza contabila sau cu persoane fizice autorizate, conform legii. încheierea contractelor se face cu respectarea reglementarilor privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii. Plata serviciilor respective se face din fonduri publice cu aceasta destinaţie.
Persoanele care răspund de organizarea şi conducerea contabilităţii trebuie să asigure, potrivit legii, condiţiile necesare pentru organizarea şi conducerea corecta şi la zi a contabilităţii, organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de activ şi de pasiv, precum şi valorificarea rezultatelor acesteia, respectarea regulilor de întocmire a situaţiilor financiare, depunerea la termen a acestora la organele în drept, păstrarea documentelor justificative, a registrelor şi situaţiilor financiare, organizarea contabilităţii de gestiune adaptate la specificul instituţiei publice."
[ link extern ]

pagina 12

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu o institutie publica, comuna se pot in incheia contracte de prestari cu mai multe pfa-uri. ex . pfa pe conta, pe resurse umane. e_rainbow_love e_rainbow_love o institutie publica, ex. comuna poate incheia contracte de prestari cu mai multe pfa-uri daca nu are personal calificat=D>. Ex . pfa pe conta, pe resurse ... (vezi toată discuția)
Contabilul scolii/contabilul primariei cora1964 cora1964 Este legal ca, intr-o comuna contabilul sef al primariei sa fie si contabil al scolii? Si , in plus si membru in CA al scolii respective. (vezi toată discuția)
Lamuriti-ma,va rog kristiiina kristiiina buna tuturor am un srl deschis in martie 2006,nu functioneaza si nici nu a functionat in aceste conditii trebuie depuse balante sau ... (vezi toată discuția)