Buna seara.
Va solicit ajutorul intr-o problema. In urma cu un an am primit o procura de reprezentare a administratorului unei firme, administratorul in cauza fiind cetatean strain si neputand fi prezent mereu in tara pt. semnarea documentelor firmei (administrator este unul din cei 3 asociati ai firmei, toti straini). Eu am semnat in lipsa administratorului situatiile financiare depuse, nu au fost probleme, totul a fost in regula din acest punct de vedere. Acum administratorul, cetatean strain, doreste lichidarea societatii. Insa in ultimele luni nu si-a achitat datoriile fatza de contabilul care a facut in fiecare luna situatia financiara; de rusine, i-am platit eu contabilului banii cuveniti, in ideea ca apoi mi-i voi recupera. Din pacate, e posibil ca administratorul sa nu mai trimita in tara respectivii bani. Procedurile de lichidare implica si ele anumite costuri, pe care nu sunt dispusa sa le achit eu, nefiind firma mea. Motiv pentru care doresc sa renunt la aceasta procura, e vorba de plati ale firmei, nu ale mele personal, si daca asociatii si administratorul nu trimit banii, eu nu am ce face. Intrebarea mea e care sunt implicatiile pt. mine, daca eu refuz sa mai semnez actele firmei in lipsa administratorului, pot fi trasa la raspundere? De asemenea, contabilul cel mai probabil va refuza sa mai faca pe mai departe situatiile financiare, nefiind platit si fara vreun contract care sa-l oblige la ceva. Pot fi eu trasa la raspundere daca firma nu va mai depune actele de acum incolo? Care sunt riscurile pt. mine?
Sper sa ma ajutati cu aceste informatii. Va multumesc anticipat pentru orice raspuns.
Nu, nu se specifica nicio remuneratie. Procura este facuta pt. a reprezenta administratorul in relatiile cu Registrul Com., Camera de Comert, notari, banca, ITM, Adm. Financiara, avand drept sa formulez cereri, drept de semnatura, in banca, drept de incheiere de contracte economice cu diversi furnizori, si de a depune declaratiile financiare. Nu este procura nelimitata, am refuzat sa fie nelimitata. Iar azi am vb. cu contabilul, si pt. lichidarea firmei singurii care trebuie sa faca anumite acte sunt actionarii. Eu nu am drept sa o lichidez. De aici e problema mea: cum lichidarea o fac numai actionarii, daca ei devin de negasit si contabilul nu isi mai primeste banii, automat nu se mai depun actele la Financiar. Ce patesc eu in acest caz? Sunt eu obligata sa suport cheltuielile?
Si as dori sa stiu si ce pot face sa anulez procura. O pot anula si eu, sau numai mandantul? Si daca firma are de suferit in urma anularii unilaterale a procurii, mandantul ma trage la raspundere?
In primul rand trebuie sa stiti ca nu veti raspunde dvs. pentru obligatiile de plata pe care le are firma. Daca cei doi nu vor mai fi de gasit atunci persoanele interesate (creditorii firmei) pot inainta cheltuielile pentru a se lichida firma, pentru a se vinde bunurile firmei si in acest mod sa-si recupereze creantele.Daca nu exista bunuri pe firma atunci nici creditorii nu vor avansa sumele necesare lichidarii. In acest caz lichidarea se va face ca urmare a nedepunerii situatiilor contabile, de catre Registrul Comertului.
In ce priveste procura, ar trebui sa faceti o notificare catre cei care v-au dat-o, sa le aratati dificultatile prin care treceti, si sa le comunicati ca renuntati la mandatul pe care ei vi l-au dat. De asemenea ar trebui sa verificati daca mandatul dvs, este inregistrat la registrul comertului.
Nu exista bunuri pe firma, este pe zero cu activitatea, nu au apucat sa faca nimic in Romania pe firma. Ei insa nu si-au achitat datoriile fatza de contabillul care a intocmit situatiile financiare, si acesta va refuza sa mai lucreze gratis, normal. In ultimele luni am platit eu contabilul, din banii mei, sperand sa se rezolve situatia, dar refuz sa mai platesc, nu e firma mea. Si cum situatiile nu vor mai fi facute, voiam sa stiu daca pot fi eu trasa la raspundere, sa fie cumva vina mea. M-am gandit ca nu pot fi eu vinovata, eu pot cel mult sa semnez situatiile financiare, dar nu sunt contabil, deci intocmirea lor nu este responsabilitatea mea. Este responsabilitatea administratorului sa plateasca acel contabil. Daca nu mai plateste, isi asuma riscurile.
In privinta anuntarii lor, au fost anuntati, stiu despre aceste probleme, dar au probleme si cu firma din strainatate, si mi-au spus doar ca nu au bani si sa lichidez firma. Procura este limitata, lichidarea o pot face numai ei. Stiu ca actele de la Reg. Comertului le-am ridicat tot eu cand au fost gata, si in actul constitutiv nu apar decat numele celor trei asociati si al administratorului. Cand am ridicat actele am prezentat procura inspectorului respectiv, si atat. Nu stiu sa fi fost inregistrata pe undeva. Dar voi verifica.
In cazul in care mandatul e inregistrat, exista alte formalitati ce trebuie indeplinite, in afara de anularea mandatului la notar (din cate am aflat, pot anula mandatul la notar, e adevarat, nu?)?
Si inca ceva: toate actele firmei mi-au fost lasate mie, nu le-au lasat la sediul firmei. Daca renunt la mandat, duc si actele la sediu, nu?
Procura
negrila
buna ziua,
Am procura de administrare societate facuta de administratorul societatii. in baza acestei procuri am prezentat eu , in locul administratorului, ... (vezi toată discuția)
Imputernicire
alina240
O cunostinta detine o firma, fara activitate si momentan este plecat in strainatate. Datorita faptului ca nu este in tara si ar fi ceva documente ale firmei de ... (vezi toată discuția)