Intr-o zi mergeam pe strada,am trecut pe langa un ''domn'' care avea doi catei de talie mica pe care ii tinea in lesa,in momentul in care am trecut pe langa ei unul a inceput sa latre si s-a repezit la piciorul meu muscandu-ma,proprietarul nici nu s-a sinchisit sa traga de le sa nu mai spun de reactia lui cand i-am atras atentia ca am fost muscat.Am depus o plangere la sectia de politie arondata zonei cu un certificat medico-legal din care reiese 7-9 zile de ingrijiri medicale,politistul care se ocupa de caz mi-a spus ca nu poate sa-i dea nici macar o amenda.Mentionez ca rasa cainelui nu este incadrata de lege ca fiind periculos,este vorba de un metis.Daca ma poate indruma cineva catre o lege care sa apere victima dintr-o astfel de speta,va multumesc
Ceea ce v-a spus politistul este adevarat. Acei caini nu se incadreaza in categoria cainilor periculosi. Il puteti intenta un proces civil in care sa-i cereti daune materile. Penal nu poate fi pedepsit.
Daca vreti sa studiati legea privind cainii periculosi o puteti cauta pe net sub titulatura: ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ NR. 55 DIN 30 APRILIE 2002 PRIVIND REGIMUL DE DEŢINERE AL CÂINILOR PERICULOªI SAU AGRESIVI
Si daca se incadra in categoria cainilor periculosi art.11 din OUG nr.55/2002 care incrimina neluarea masurilor de prevenire ale atacul canin de catre proprietarul cainelui a fost declarat neconstitutional,deci tot in civil trebuia sa se indrepte.
ART. 1375 C.C.
Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale
Proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa.