avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare neplatite compensate cu zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare neplatite compensate cu zile libere

Lucrez la o Primarie municipala, datorita recesiunii nu se mai platesc orele suplimentare ci se compenseaza cu zile libere. Am lucrat schimbul 3 de pe data de 29.12.2008 pana pe data de 04.01.2009 si pe data de 25 decembrie schimbul 1. Am solicitat 9 zile libere deoarece inainte aveam o zi libera si orele suplimentare platite . Am considerat ca daca nu se mai platesc orele suplimentare am dreptul la doua zile libere pentru orele lucrate de sarbatori. Mi s-au aprobat doar 4 zile libere adica mi s-a compensat ora pe ora fara a se tine cont de faptul ca am lucrat in zile libere din punct de vedere legal. Este normal? Este legal? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Andra Denise Dinca , Avocat 21:45, 25 Decembrie 2010
Multumesc pentru ca ati avut rabdare cu mine!:">
Potrivit Codului Muncii, munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acestora. Abia în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în acest termen, permite plata muncii suplimentare prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Se remarcă faptul că angajatorul nu are un drept de opţiune între compensarea orelor libere şi plata lor. Legiuitorul a optat ca soluţia principală pentru compensarea orelor suplimentare cu timp liber şi abia ca soluţie secundară, dacă prima variantă nu este posibilă, pentru compensarea în bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale - mai multe probleme smeagull smeagull Buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. in urmatoarele probleme: 1. In cazul in care angajatorul are nevoie ca o parte din angajati se lucreze in zilele de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare platite simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos. 1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in ... (vezi toată discuția)
Control itm gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca puteti sa-mi solutionati urmatoarea problema: - o parte din salariatii mei - SRL- lucreaza cate 4 ore sambata.Ii pontez 4 ore si ii platesc ... (vezi toată discuția)