avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Muncii - Art. 122. [compensarea muncii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Muncii - Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]

Buna ziua,

nu imi este clar din acest articol , in caz ca lucrez suplimentar sambata 8h , mi se va acorda o zi libera cu plata si plata pentru cele 8h lucrate la salariu?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:37, 29 Iunie 2012
Orele lucrate suplimentar se evidentiaza pe pontaj in coloana de ore suplimentare in conditiile in care sunt platite cu spor de cel putin 75%, deci pe pontaj nu se evidentiaza in ziua in care au fost efectuate aceste ore.
Daca nu se platesc cu spor ,orele lucrate suplimentar in acea zi de sambata, se vor acorda ca zi libera platita, asa zisa recuperare , in urmatoarele 60 de zile.Practic dumneavoastra veti beneficia de un liber platit pentru ca ati lucrat sambata in regim suplimentar.
Ok, am mai inteles de la serviciu ca daca as vrea sa mi se ofere sporul acela , adica sa primesc 1.75% pentru ziua de sambata, trebuie sa nu-mi iau nicio zi libera timp de 60 de zile dupa ce am lucrat suplimentar, altfel mi se acorda automat ziua libera platita. Este adevarat?
Daca sunteti platita din fonduri publice vi se aplica prevederile art. art. 7, alin. (1) din legea 283/14.12.2011, actualizata, potrivit carora "in anul 2012, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator"
Nu este cazul meu acesta, eu lucrez la firma particulara. In cazul acesta cum se aplica?
Nu faceti confuzie intre munca suplimentara si munca in zilele de repaus suplimentar ... sunt doua notiuni total diferite.
Astfel, repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata ore suplimentare LEONY2003 LEONY2003 Buna ziua, tocmai m-am angajat, mai precis in ianuarie 2013 la o multinationala si m-am si trezit cu surprize neplacute la salariul de pe luna ... (vezi toată discuția)
ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare- weekend dany c. dany c. buna ziua orele lucrate sambata si duminica de catre personalul MAI care isi desfasoara activitatea in ture 12/24 - 12/48 pot fi platite suplimentar? am ... (vezi toată discuția)