avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare imobiliara

In cazul in care se pierde un dosar de revendicare in Romania si se vrea trimiterea dosarului la CEDO , exista posibilitatea de respingere a lui din cauza faptului ca s-a judecat de Drept Comun si nu pe legea de reparatie Leg10/2000?
Cel mai recent răspuns: madalina_cata , utilizator 17:04, 29 Iunie 2012
exista orice posibilitate ....depinde de cazul in speta. CEDO verifica daca nu s-a incalcat conventia CEDO e implica si modul in care s-a judecat procesul
Stimată doamnă,

Problema dosarelor de revendicare nu poate fi ușor explicată în puține cuvinte.

1. Ca principiu, este de observat că, având în vedere faptul că pierderea de proprietate s-a întâmplat înainte de ratificarea Convenției, pornim de la premisa lipsei de competență temporală a Curții Europene, ca prim pas al analizei;

2. Totuși, subsecvent, CEDO a dat câștig de cauză atunci când, prin diferite împrejurări, dreptul a fost recunoscut pe plan intern, în diferite modalități, după ratificare;

3. Așa cum reiese și din cauzele-pilot împotriva României, dar și din alte hotărâri anterioare, Legea 10 este o lege de recunoaștere a dreptului, care dă competență CEDO, cu condiția să fi existat notificare și să fie îndeplinite condițiile cerute - cum ar fi de persoană îndreptățită.

Prin urmare, astfel de filtre se cer a fi aplicate în vederea admisibilității unei acțiuni întemeiate pe pierderea dreptului de proprietate.

Problema fiind, deci, complexă, este greu de răspuns, cauzele de acest gen trebuind a fi analizate atent.

Cu stimă





Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2012
andreigrigoriu, moderator
Da ,
Speta mea este destul de intortocheata .S-a depus dosar de revendicare pe Drept Comun si s-au amintit diferite cazuri de X contra Romaniei In dosar ca si aparare .
La prima instanta de fond sentinta a fost "inadmisbilitate " .S-a facut recur la Tribunal , unde s-a dat "admisibilitate "-irevocabil si a retrimis speta la fond- ptr rejudecare fond .
Fondul a admis " in tot si in toate " sentinta data de Tribunal . Ulterior institutiile Statului din teritoriu ( Constanta) au atacat sentinta data de fons si au obtinut "admite recursul si modifica in tot "sentinta data de Judecatorie
E posbil asa ceva ? Chiar daca Tribunalul a dat o rezolutie de admisibilitate irevocabila ?
La speta asta ma refeream daca este pretabila CEDO?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare imobiliara madalina_cata madalina_cata Cauza pentru care ma adresez dumneavoastra este una destul de dificila si intortocheata , iar in momentul de fata am nevoie mare de ajutor . In fapt , anul ... (vezi toată discuția)
Admisibilitate cedo diana22 diana22 In cazul in care o persoana nu a urmat procedura prevazuta de legea 10/2001, este admisibila o cerere la cedo? sau exista riscul invocarii exceptiei, datorita ... (vezi toată discuția)
- c.e.d.o. admite cereri ...? dmh dmh rog raspuns, preferabil argumentat: - C.E.D.O. admite cereri pentru incalcari ale Conventiei savirsite de Statul Roman inainte de Revolutie, sau nu? - ... (vezi toată discuția)