avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Schimbare sediu social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Schimbare sediu social

Sunt asociat unic intr-un SRL cu sediul social intr-o locatie pe care doresc sa o schimb si sa mut sediul social al SRL-ului la adresa mea de domiciliu, din pacate acest imobil (domiciliul) este ipotecat, in aceasta situatie am 2 intrebari:
1 - Se poate face ceva, se poate muta sediu social pe acest imobil ipotecat fara acordul bancii (spun fara acordul bancii deoarece presimt ca nu il primesc :) ) ?
2 -Ce acte sunt necesare pt. a face acesta schimbare de sediu social ?

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Tdorneanu , utilizator 20:18, 12 Martie 2009
1. nu va trebuie acord din partea bancii.
2. [ link extern ]
Eu am intalnit cazuri cand ORC a solicitat acordul bancii, acum depinde si de judecator.

Aveti nevoie de urmatoarele:
- hotarareaAGA
- contor de cuvinte;
- act constitutiv actualizat;
- contract de comodat;
- dovada titulului de proprietate;
- certificat de inregistrare in original.

Depinde de judecator, dar nu are temei legal pentru o asemenea cerinta. Ipoteca nu are legatura cu stabilirea sediului, nici macar nu indisponibilizeaza bunul daca nu se precizeaza expres acest lucru. Ghidul ONRC la care am facut deja referire este obligatoriu pentru toate registrele din tara si din cate am vazut, si judecatorii il respecta, chiar daca e nevoie de mers la termen si subliniat.
Intotdeauna mi s-a cerut acord din partea bancii pentru stabilirea sediului la imobilele ipotecate. Este sarcina si se cere acordul bancii pentru ca se prezuma ca banca poate fi prejudiciata prin schimbarea de destinatie a imobilului din locuinta in spatiu de firma - se presupune ca uzura ei va creste, va suferi modificari structurale, etc..
In practica, este o formalitate in plus care in majoritatea cazurilor nu se justifica (de exemplu daca se desfasoara consultanta sau activitati de birouri in sediul respectiv). Iar functionarii de varf de la banci, daca nu te cunosc, uneori nu au chef sa aprobe astfel de cereri si de aici o gramada de nervi si in fapt imposibilitatea de a iti folosi bunul imobil in mod deplin, in calitate de (inca) proprietar.
Am avut si un caz in care banca mi-a cerut sa pun anumite clauze in contractul de comodat. Deci difera de la banca la banca.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2009
ionutanton777ro, utilizator
Lisievici ti-a dat un sfat valabil doar in cazul in care dai spaga la referent sa nu se uite la interdictiile din extrasul de carte funciara sau cuprinse in contractul de vinzare cumparare.

In 99% din ipoteci este interzisa inchirierea, grevarea, instrainarea folosintei (esenta comodatului).
COMODATUL ESTE SARCINA.
Raspunsul lui Ionutanton este cel corect.

Nu te baza pe faptul ca referentul nu se uita la contract sau ca judecatorul nu citeste actele.
Smecheria asta merge doar la avocati de registru care cumpara tacerea referentilor.

Deci, nu merge, decit daca primesti derogare de la banca.

Alberto

Alte discuții în legătură

Conditii pentru acordul banci pentru sediu social hillfingerr hillfingerr Buna seara, Doresc sa deschid [b]sediul social[/b] (fara desfasurare de activitate) pentru un SRL in [b]garsoniera[/b] mea luata prin Prima Casa. Am inteles ... (vezi toată discuția)
Punct de lucru si ipoteca Administrator1 Administrator1 Buna ziua, Am rasfoit pret de cateva ore diverse discutii de unde schitez urmatoarele: Pentru un contract de comodat intre proprietar si tert, nu este ... (vezi toată discuția)
Contr v/c cu plata in rate - cine e proprietar lrcos lrcos Am in fata un ctr de V/C cu plata in rate - ultima rata fiind in 2017. exista o clauza care prevede :"ctr de fata va fi pus in executare dupa incheierea ctr ... (vezi toată discuția)