In februarie 2008 am avut un accident rutier in care eu sunt vinovat. Circulam in afara localitatii cu 70Km/h (intr-o zona cu limita de 60km/h) cf. expertizei facute de politie si din cauza ca nu am apreciat bine starea drumului (intrasem pe o portiune putin inzapezita) am derapat prin hidroplanare intrand pe contrasens unde m-am lovit de alta masina care circula din sens opus.
In cealalta masina erau 3 persoane, doua in fata si o batrana in spate. Persoanele din fata nu au avut nici o leziune dar batrana a avut o echimoza la piept de la centura si o zgarietura la picior si si-a scos cert. medical de 24 zile de ingrijiri medicale (in certificat este mentionat ca a necesitat mai multe zile de ingrijiri deoarece suferea de diabet si alte probleme medicale).
Batrana a depus plangere iar dosarul este acum la procuror pentru Vatamare corporala din culpa (art 184 al. 3 din cate imi amintesc).
Familia batranei (fiica si sotul erau in fata in masina) imi cere acum o suma de 200 mil de lei vechi ca sa isi retraga plangerea si nu vor sa negocieze iar suma mi se pare enorma.
Intrebarea mea este ce sentinta pot primi in caz ca se ajunge in instanta?
Mentionez ca am carnetul de conducere din 2003, nu eram baut, nu am antecedente penale iar singurul antecedent rutier a fost o amenda pt. ca circulam cu 58Km/h in localitate intr-o zona de 50.
Masina mea a fost lovita fata-dreapta fiind avariate: aripa dreapta, bara fata, capota, far dreapta, usa fata-dreapta, sistemul de directie, sasiu, parbriz spart si airbaguri.
La masina lor nu am vazut exact raportul dar la prima vedere a fost lovita frontal fiind avariate ambele aripi, bara fata, capota, sasiu, radiator, parbriz si airbaguri. La momentul respectiv am vorbit cu ei si cu asiguratorul meu si au preferat sa fie considerata dauna completa si au primit aprox. 6000 de Euro plus epava care a ramas in proprietatea lor. Aveau un VW Polo 1.2 din 2005 sau 2006.
Viteza cumulata a impactului a fost de aprox 100Km/h cf expertizei (eu aprox 49, cealalta masina aprox 51).
In raportul de expertiza tehnica auto a fost scris ca celalalt conducator ar fi putut evita accidentul avand la dispozitie 1,8 sec iar timpul necesar pt. manevra de ocolire este de 0.3 sec).
Din cele relatate de Dvs. sunt intr-o ceata totala.
Care este viteza stabilita de expertiza? Odata vorbiti de 70 km/h, alta data de 49.
In cazul fenomenelor dinamice (ciocniri cu deformatii) vitezele nu se cumuleaza. Trebuie aplicate legile mecanicii.
Ma surprinde afirmatia expertului ca pentru manevra de ocolire timpul necesar este de 0,3 s.
Inteleg ca concluzia expertizei este ca celalalt conducator auto putea sa evite accidentul , dar nu a facut-o.
Numai bine va doresc.
ing. Ioan Ciobanu
Viteza de 70Km/h este viteza cu care circulam inainte sa incep sa derapez, iar dupa ce am mai franat a rezultat viteza de 49 km/h din momentul impactului.
Scuzati-ma pentru viteza cumulata, m-am mai uitat o data in expertiza si nu apare nicaieri, doar am avut eu impresia. In expertiza sunt explicate toate calculele.
In legatura cu timpul de 0,3 secunde expertul spune:
"Valoarea acestui timp pentru viraj este mentionata in tabelul 51 pag. 466, diin "Expertiza tehnica a accidentelor rutiere", autor prof. Gaiginschi Radu"