avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... titlu de proprietate
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

titlu de proprietate

se poate anula un titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991;169/1997;1/2000?daca da cine propune acest lucru?
Cel mai recent răspuns: emiliana , utilizator 23:16, 12 Iulie 2012
Instanta de judecata este competenta a analiza cererea si a dispune eventual anularea titlui de proprietate
Anularea unui titlu de proprietate se poate face numai în instanţă. Din vina cui, se solicită anularea acestui titlu- din vina autorităţilor care au eliberat acest titlu ,încălcând legislaţia internă în vigoare sau din anularea certificatului de moştenitor în baza căruia s-a reconstituit dreptul de proprietate ?
Sunt nenumărate cazuri la CEDO, în acest sens. -cazul Ciovică c. R, , cazul Marinescu c. R,
În plus, trebuie ca cel care introduce acţiunea în anulare , să aibă legitimare procesuală.
Si depinde cand a fost eliberat titlul respectiv: daca au trecut mai mult de 3 ani de la eliberare, se poate invoca doar nulitatea absoluta, pentru motivele prevazute de art. III la legea 169/1997, modificata si completata.
1. La articolul III alineatul (1), partea introductiva si litera a) se modifica si vor avea urmatorul cuprins;
"Art. III. - (1) Sunt lovite de nulitate absoluta, potrivit dispozitiilor legislatiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, urmatoarele acte emise cu încalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prezentei legi:
a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt:
(i) actele de reconstituire în favoarea unor persoane care nu au avut niciodata teren în proprietate predat la cooperativa agricola de productie sau la stat sau care nu au mostenit asemenea terenuri;
(ii) actele de reconstituire si constituire în favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale fostilor proprietari, solicitate de catre acestia, în termen legal, libere la data solicitarii, în baza Legii nr.18/1991 pentru terenurile intravilane, a Legii nr. 1/2000 si a prezentei legi, precum si actele de constituire pe terenuri scoase din domeniul public în acest scop;
(iii) actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate în favoarea altor persoane asupra terenurilor proprietarilor care nu au fost înscrisi în cooperativa agricola de productie, nu au predat terenurile statului sau acestea nu au fost preluate de stat prin acte translative de proprietate;
(iv) actele de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate emise dupa eliberarea titlului de proprietate fostului proprietar pe vechiul amplasament, transcris în registrele de transcriptiuni si inscriptiuni sau, dupa caz, intabulat în cartea funciara, precum si actele de înstrainare efectuate în baza lor;
(v) actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate în masura în care au depasit limitele de suprafata stabilite de art. 24 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991;
(vi) actele de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor terenuri forestiere pentru
persoanele care nu au detinut anterior în proprietate astfel de terenuri."
2. La articolul III, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Actele administrative prin care au fost trecute în domeniul public sau privat al statului sau al localitatilor terenuri pentru care s-au depus cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privata îsi suspenda efectele cu privire la aceste terenuri pâna la solutionarea cererii de catre comisia de fond funciar, cu exceptia terenurilor intrate deja în circuitul civil. Dupa validarea cererii de reconstituire, terenul trece în rezerva comisiei de fond funciar în vederea punerii în posesie."
3. La articolul III, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Nulitatea poate fi invocata de primar, prefect, Autoritatea Nationala pentru Restituirea
Proprietatilor si de alte persoane care justifica un interes legitim, iar solutionarea cererilor este de competenta instantelor judecatoresti de drept comun."

titlul de proprietate a fost emis in urma cu 10 ani.mai exact in 2001 am cumparat de la primarie un teren intravilan,iar in spatele acestuia mai era o pasune,care nefiind revendicata mi-a fost emis titlul in cauza.acum primarul s-a razgandit si vrea sa anuleze acest titlu.ce parere aveti?
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
cata70, utilizator
Poate ca fostul proprietar a cerut reconstituirea dupa Legea 247 din anul 2005

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate titlu proprietate legea 169/1997 art. iii alin. 1 lmocanu lmocanu Descriu speta pe scurt. Societatea privata X obtine un certificat de atestare al dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren in anul ... (vezi toată discuția)
Mostenire OVIDIU ALEXANDRU OVIDIU ALEXANDRU BUNA ZIUA! as avea si eu mai multe intrebari legate despre o mostenire .Bunica mea umbla de foarte mult timp dupa o mostenire de 9 ha de care beneficieaza ... (vezi toată discuția)
Titluri de proprietate si legea 18/1991. cristina-mcc cristina-mcc Niste rude au cumparat inainte de Revolutie un teren intravilan , cu chitante de ma^na. Ulterior cumpararii terenului , dar tot inainte de Revolutie, au ... (vezi toată discuția)