Buna ziua,
Am si eu o intrebare legata de CFP: un angajat au unei unitati de invatamant exercita CFP la alta unitate, unde administratorul financiar este incadrat cu 0,5 norma.Cum este corect si legal sa i se calculeze suma cuvenita: in functie de salariul administratorului financiar de la acea unitate pentru 0,5 norma, sau in functie de salariul lui.Stiu ca acum sporul pentru CFP este de 10%.Intreb pentru ca parerile sunt impartite, si biroul audit e de parere ca prima varianta e cea corecta.
Multumesc anticipat.
Sa inteleg ca aceeasi persoana, lucreaza cu jumatate de norma la o unitate de invatamant si cu norma intreaga la alta unitate ?
Oricum sporul de CFPP se acorda pentru perioada pe care desfasori aceasta activitate (de ex in concediul de odihna nu se acorda)
La unitatea unde lucreaza cu jumatate de norma , i se va acorda spor cfpp(maxim) salariu*0,5*10%.
Este vorba despre doua persoane.Conform legii, nu putem exercita CFP in aceeasi unitate pentru ca suntem incompatibili ( exista angajat doar un contabil ).Persoana in cauza lucreaza cu norma intreaga la alta unitate de invatamant .Incepand cu luna iulie, va exercita CFP la o unitate de invatamant la care contabilul este angajat cu 1/2 norma.Cum i se va calcula sporul CFP: in functie de salariul pe care il are,la unitatea la care este angajat cu norma intreaga si spor de 10%, sau in functie de salariul contabilului angajat cu 1/2 norma la unitatea la care exercita CFP si spor de 10%?In acest din urma caz, sporul ar fi practic 5% .E legal?
Intelesesem ca la o unitate lucreaza cu norma intreaga ca si contabil unde primeste salariul de contabil iar la celalata lucreaza cu jumatate de norma, pentru exercitarea vizei de CFPP.
La unitatea unde lucreaza pentru exercitarea vizei de cfpp trebuia incheiat un contract/ conventie in care se specifica in clar suma acordata.
Cadrul legal :
Ordonanta 119/1999 republicata in M.Of 799/2003 si modificata de legea 234/2010- M.Of.831/2010
ORDIN nr. 522 din 16 aprilie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv - M.Of 320/2003.
Multumesc pentru raspuns, dar tocmai modul de stabilire a sumei care se trece in contract este problema.Intrebarea mea este urmatoarea: ce salar se ia in calcul la stabilirea sporului de CFP in cazul prezentat:
1.salariul persoanei care exercita CFP-ul la o alta unitate x 10%
2.salariul contabilului angajat cu 1/2 norma la unitatea unde se exercita CFP-ul x10%( in acest caz persoana care exercita CFP-ul este prejudiciata, in primul rand pentru ca salariile difera si in al 2-lea rand, ar primi doar 5%, tinand cont ca norma contabilului la unitatea unde se exercita CFP-ul e doar 0,5)
Compartimentul audit considera ca a 2-a varianta este cea corecta.Ce parere aveti?
Care varianta e cea care nu contravine legii?
Raspunsul este salariul celui angajat pentru a exercita viza de cfpp dar raportat la perioada de timp pe care desfasoara aceasta activitate(si , daca am inteles bine, este jumatate de norma adica 50%). La suma astfel stabilita lunar se calculeaza 10% pentru stabilirea sumei acordate ca spor de viza cfp.
Nu conteaza cum este angajata persoana care este contabil, aceea putea fi angajata cu norma intreaga.
Conteaza cum este angajata persoana care exercita viza caci daca aceasta ar fi angajata cu norma intreaga ar primi 10% din salariul ei pentru norma intreaga.
Iar in contract ar trebui trecuta suma compusa din salariul acestei persoane(50% daca e incadrat cu jumatate de norma) si sporul de cfpp acordat.
Deci nu are nici o legatura salariul celui care-si exercita viza (care e cu studiii superioare) si salariul contabilului care poate fi cu studii medii.