avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenirea din concediu maternal - drepturile salariatei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenirea din concediu maternal - drepturile salariatei

Buna,

As dori sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: am stat 1 an in concediu de crestere copil si, la intoarcere mi s-a dat acelasi post dar, desi am rezultate la fel ca si ceilalti colegi, sunt hartuita pentru a ma determina sa plec; sunt protejata prin lege si cat timp? cum ar trebui sa actionez sau ce ar trebui sa stiu din lege?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 5 Iulie 2012
1. Daca lucrati in sectorul privat :
art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002: La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Daca lucrati in sectorul bugetar:
Legea nr.284/2010, art. 16 (1) : Personalul care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 7 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si personalul ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, la reluarea activitatii, isi pastreaza gradul sau treapta profesionala in care a fost incadrat anterior suspendarii si beneficiaza de salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale.

3. In functie de data nasterii copilului, puteti sti daca beneficiati sau nu de masura interdictiei de concediere dupa revenirea din CCC ...
Astfel, daca data nasterii copilului este anterior datei de 01.01.2011 , atunci la revenirea din CCC puteti fi concediata in conditiile legii.

Daca data nasterii copilului este ulterior datei de 01.01.2011 , inclusiv, atunci la revenirea din CCC nu puteti fi concediata pe o perioada cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC. In acest sens, avem :
Art. 25 din OUG nr.111/2010:
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în
cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate..
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire dupa concediu maternal pvb pvb Buna seara, am o intrebare pentru specialisti. Sotia mea este in concediu maternal inca vre-o cateva luni, preventiv s-a dus la munca sa ii anunte pe cei de ... (vezi toată discuția)
Restructurarea postului in timpul concediului de crestere si ingrijire copil - companie multinationala georgiana1980 georgiana1980 Buna ziua. Momentan sunt in concediu de crestere si ingrijire copil, concediu care se va incheia de drept pe data de doi septembrie anul acesta. Am fost ... (vezi toată discuția)
Concediu cresterecopil/conventie civila paleolog paleolog Buna ziua! Sunt in concediu de crestere copil, daca ma angajez cu conventie civila, pierd indemnizatia de crestere copil? La fostul meu loc de munca postul ... (vezi toată discuția)