avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Violare de domiciliu, agresiune, injurii!
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Violare de domiciliu, agresiune, injurii!

Buna seara,

Pe scurt,

In curtea vecina a fost o petrecere, un individ a inceput sa arunce cu sticle si pahare la mine pe propietate, a fost agresata sotia, la interactiunea cu mine care nu am facut decat sa-l rog sa se potoleasca avand relatii bune cu vecinul meu a inceput sa-mi aduca injurii, am fost scuipat...etc. Am sunat la 112 in acest timp individul auzind discutia cu operatorul si fiind intr-o stare avansata de ebrietate a iesit din curtea vecina, a intrat la mine pe propietate unde m-a agresat iar cu ajutorul a 2 vecini am reusit sa-l scot afara fara sa-l agresam in vreun fel pana a fost ridicat de politie. Evident a urmat o plangere la politie, care a dus la intocmirea unui dosar penal pe numele individului, la dosar sunt 2 martori care confirma cele mentionate mai sus mai mult unul dintre martori fiind chair participant la petrecerea unde a fost si paratul.

Acum la ultima prezentare la politie am fost intrebat daca ma constitui parte civila sau parte vatamata, urmand ca politistul sa inainteze dosarul catre procuratura, eu fiind partea vatamata, era bine sa ma constitui parte civila, la acel moment la intrebarea politistului am optat pentru parte vatamata si nu parte civila?

Avand in vedere prin ce-am trecut chiar nu as dori sa scape individul respectiv, este necesar sa i-mi iau un avocat, politistul comunicandu-mi ca in declaratia data de individ a mentionat ca a incercat sa ia legatura cu mine si i-au fost ceruti bani sau ceva asemnator, nu am primit mai multe detalii.De la momentul incidentului eu nu am mai avut nici un contact cu respectivul.


Multumesc anticipat pentru raspunsuri,
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
vulcanescu35, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:46, 4 Iulie 2012
Conform art. 24 alin 1 Codul de procedura penala – persoana care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala, daca participa in procesul penal, se numeste parte vatamata.
Calitatea de parte vatamata rezulta din raportul juridic creat pe plan social intre cel care a savarsit o infractiune sic el care a suferit o vatamare prin acea infractiune si implica vocatia de a participa in procesul penal ca parte vatamata sau parte civila.
Organele judiciare au potrivit art. 76 Codul de procedura penala.. obligatia sa chema pe partea vatamata prin infractiune si sa o intrebe daca se constituie parte vatamata sau parte civila.
Persoana vatamata se poate constitui parte civila contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.
Se poate constitui parte civila numai persoana care a suferit mijlocit vatamari prin infractiune, personal sau prin reprezentanti legali.
Persoana vatamata se poate constitui parte civila in scris prin insasi cererea prin care aceasta se plange de savarsirea infractiunii sau prin cerere separata, cat si oral sau prin orice alta forma din care sa rezulte intentia sa ca doreste sa fie despagubita.
Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata , pana la citirea actului de sesizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare audio proba in proces portocalamecanica portocalamecanica Buna seara Sotul meu a fost injurat, amenintat si scuipat de catre un vecin. Am vrut sa depunem plangere prealabila, dar din pacate nu putem dovede ... (vezi toată discuția)
Parte vatamata in cauza penala privind un agent sef de politie, art 250 alin 3 emyladam emyladam buna ziua.. in aprlie anul acesta am fost oprit in trafic si am fost agresat (strans de gat) de un agent sef de politie de la rutiera.. am depus plangere ... (vezi toată discuția)
Parte civila in dosar penal zahsor zahsor Ca sa fac parte civila in procesul penal trebuie facuta o cerere ? Cine aproba acest lucru ? Am mentionat in plangerea penala in cadrul urmaririi penale ca ... (vezi toată discuția)