avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parte vatamata in cauza penala privind un agent sef de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parte vatamata in cauza penala privind un agent sef de politie, art 250 alin 3

buna ziua..

in aprlie anul acesta am fost oprit in trafic si am fost agresat (strans de gat) de un agent sef de politie de la rutiera.. am depus plangere la ipj braila impreuna cu certif medico legal si am fost sunat de catre comisarul sef de acolo si am mai dat o declaratie pt inceprea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de purtare abuziva prevazuta de articolul 250 aliniat 3 din codul penal (lovirea sau alte acte de violenta savarsite de catre un functionar public)
o data cu ultima declaratie am mai depus si declaratiile celor doi martori prezenti in masina

maine dimineata sunt chemat la parchet in calitate de parte vatamata..

1. am cateva nelamuriri despre ceea ce se va intampla.. si cum se vor desfasura lucrurile.. (nu am calcat niciodata intr-o sala de tribunat)
2. cei doi martori nu pot veni deoarece sunt plecati in vacanta (este un cuplu).. sunt obligati de lege? ce se intampla daca nu vin? mai alesca trebuie sa mearga 200km din bucuresti in braila
3. este obligatoriu sa ma intrebe daca ma constitui parte civila? sau trebuie sa fac cerere expres in acest sens.. (unde si cand o depun?)
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:06, 31 Iulie 2012
ART. 15 c.p.p.
Constituirea ca parte civilă
Persoana vătămată se poate constitui parte civilă în contra învinuitului sau inculpatului şi persoanei responsabile civilmente.
Constituirea ca parte civilă se poate face în cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată până la citirea actului de sesizare.
Calitatea de parte civilă a persoanei care a suferit o vătămare prin infracţiune nu înlătură dreptul acestei persoane de a participa în calitate de parte vătămată în aceeaşi cauză.
Acţiunea civilă este scutită de taxa de timbru.

Cei doi martori daca o sa fie chemati au obligativitatea sa se prezinte.
ART. 83 c.p.p.
Obligaţia de prezentare
Persoana chemată ca martor este obligată să se înfăţişeze la locul, ziua şi ora arătate în citaţie şi are datoria să declare tot ce ştie cu privire la faptele cauzei.
multumesc pentru raspuns..

cei doi martori au fost chemati.. dar cum spuneam maine nu pot ajunge..


ART. 198c.p.p.
"Lipsa nejustificată a martorului, a părţii vătămate sau a părţii responsabile civilmente se sancţionează cu amendă de la 250 lei la 3.000 lei."
Bine ar fi sa anunte ca nu se pot prezenta si sa justifice motivul neprezentarii.
Daca sunteti chemat la parchet puteti anunta procurorul ca sunt plecati din tara.
Nu cred ca vor fi probleme.
Va puteti constitui parte civila in procesul penal si in faza de urmarire penala dar daca mergeti fara avocat e posibil sa nu vrea procurorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila in proces penal ContSters295489 ContSters295489 Buna ziua.Eu am facut plingere la parchet intr-un dosar penal ,parchetul a dat începerea urmaririi penale,... deci parchetul este petent; faptuitorul este ... (vezi toată discuția)
Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)
Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal alexandra.a1404 alexandra.a1404 Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? ... (vezi toată discuția)